Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος του διαλόγου η «εκτόνωση των εντάσεων»

Κατά τα πρότυπα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων για την απασχόληση που έθεσε στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου». Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης του συντονιστικού κυβερνητικού οργάνου που έγινε χτες στο ΥΠΕΘΟ, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και Τ. Γιαννίτση. Οπως έγινε καθαρό χτες, η τριανδρία Παπαντωνίου, Γιαννίτση, Χριστοδουλάκη αναλαμβάνουν για λογαριασμό του συνόλου της κυβέρνησης να φέρουν σε πέρας τις αντεργατικές αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, «μέσα από την επανεξέταση όλων των πολιτικών απασχόλησης».

Το κυβερνητικό όργανο επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ώστε στο τέλος του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ενέργειες. Δίνοντας το στίγμα αυτών των ενεργειών, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας, «όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία...», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης, με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας, να μοιράσει τη μια θέση απασχόλησης σε περισσότερους εργαζόμενους και να δημιουργήσει μαζικά «απασχολήσιμους» με επιδοτήσεις στους εργοδότες και απαλλαγές από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, επικαλούμενος το «διάλογο για την ανταγωνιστικότητα» που έγινε το 1998 με τη ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας περιέγραψε και το στόχο του νέου διαλόγου για τα εργασιακά, που δεν είναι άλλος από την «εκτόνωση των εντάσεων»...

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Ταυτότητα» του «New Tempo» ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, αναφερόμενος στους εννέα άξονες του «κοινωνικού διαλόγου», επιβεβαίωσε απερίφραστα ότι εκεί εντάσσονται και οι πέντε αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής. Επιπλέον ο Χρ. Πρωτόπαππας έκανε λόγο «για κάποια επικοινωνιακά λάθη», επειδή αναδείχτηκαν οι πέντε προτάσεις, ομολογώντας έτσι ότι οι εννέα άξονες του «διαλόγου» είναι ένας εκ των υστέρων ελιγμός της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν στα μαλακά τα αντεργατικά μέτρα.

Σήμερα το πρωί το προεδρείο της ΓΣΕΕ, δίνοντας συνέχεια στο έργο του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, συναντιέται με το προεδρείο του ΣΕΒ για να μάθει από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις των βιομηχάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ