Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκβιάζουν και την Κύπρο

Κυβερνήσεις χωρών - μελών της ΕΕ εκφράζουν τη "δυσφορία" τους για τη στάση των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου απέναντι στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αποκάλυψε στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξής του, ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παίρνουν μέρος στους βάρβαρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι κυβερνήσεις αυτές υποβάλλουν ερωτήματα όσον αφορά τη στάση των κομμάτων αυτών και τα συνδέουν με τις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολιτικοί κύκλοι ερμηνεύουν τα ερωτήματα αυτά ως προειδοποίηση, ενάντια στην Κύπρο και ακόμη ως προσπάθεια εκβιασμού της για να ευθυγραμμιστεί με το βρόμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων των δημοσιογράφων δήλωσε χτες ότι κανένα διάβημα δεν έγινε προς την κυπριακή κυβέρνηση εκ μέρους της Αμερικής ή των ευρωπαϊκών χωρών, για τη στάση που τηρεί η Κύπρος στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Κασουλίδη περί δυσφορίας του ΝΑΤΟ, "διευκρίνισε" ότι η δυσφορία που εκφράστηκε αφορά τη στάση των πολιτικών κομμάτων και όχι της κυπριακής κυβέρνησης. Η αμερικανική ηγεσία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι ικανοποιημένη για την επίσημη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο άλλο θέμα. Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρου Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ενεργεί αυτόβουλα σ' ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα. Η κυβέρνηση, είπε, στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή εφόσον εξακολουθεί να κινείται μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια. Η πρωτοβουλία, πρόσθεσε, είναι καθαρά δική του, τόσο η παλιά όσο και ενδεχόμενη καινούρια.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις διευκρίνισε: "Ο κ. Κασουλίδης και εγώ αυτή τη στιγμή μιλώ για ενδεχόμενη πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης. Είναι πολύ διαφορετικό. Η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής ήταν προσωπική του πρωτοβουλία και αναφερόταν σ' ένα ανθρωπιστικό θέμα. Δεν ήταν μια πρωτοβουλία για να λύσει την κρίση. Εκείνο που λέγει η κυπριακή κυβέρνηση είναι ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του κ. Σπ. Κυπριανού εφόσον αυτή η πρωτοβουλία κινείται μέσα σ' ένα συγκεκριμένο ανθρωπιστικό θέμα. Και από αυτό το συγκεκριμένο ανθρωπιστικό θέμα η πρωτοβουλία του Σπ. Κυπριανού δεν έχει αποκλίνει".

Πολεμικά πλοία

Ο Κ. Σερέζης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κατάπλου βρετανικών πολεμικών πλοίων που μετέχουν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας στη βάση του Ακρωτηρίου, ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε διαπιστώσει καμιά παρέκκλιση στις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες Αμερικανού δημοσιογράφου ότι η οικογένεια του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Μιλόσεβιτς ζει στην Κύπρο. "Ούτε προηγούμενα αλλά ούτε και τώρα η σύζυγος και τα παιδιά του Μιλόσεβιτς ζουν στην Κύπρο, πρόσθεσε. Ο μόνος που κατά καιρούς ζει στην Πάφο, και αυτό συμβαίνει από το 1996, για επαγγελματικούς λόγους, είναι κάποιος ανιψιός του Γιουγκοσλάβου Προέδρου".

Το ΑΚΕΛ στη Γιουγκοσλαβία

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Κασουρίδη, μέλος του ΠΓ και Δώρο Χριστοδουλίδη, πήγε χτες, μέσω Βουδαπέστης στη Γιουγκοσλαβία, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και των κομμάτων, στους οποίους θα εκφράσει την αλληλεγγύη και υποστήριξη του ΑΚΕΛ στον αγώνα του ηρωικού λαού της Γιουγκοσλαβίας για την αντιμετώπιση των βαρβάρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί χώρους που πληγήκανε από τους βομβαρδισμούς και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο.

Επίσης, ο Δώνης Χριστοφίνης, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ, πήγε χτες στο Στρασβούργο για να πάρει μέρος στη συνάντηση των Κομμάτων της Δυτικοευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ρωσία και ΗΠΑ για το "Κυπριακό"

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκιόρκι Μουράτοφ δήλωσε χτες ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χωριστά προτάσεις για το Κυπριακό, τις οποίες θα παρουσιάσουν μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Σε ερώτηση κατά πόσο βλέπει οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για την πορεία του Κυπριακού από τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι δε θα ήθελε να συνδέσει το Κυπριακό με το Κόσσοβο. Πρόκειται, είπε, για δύο διαφορετικά διεθνή προβλήματα. Βέβαια, το επίκαιρο πρόβλημα που "καίει", είναι το Κόσσοβο, αλλά υπάρχει και προοπτική για τη συζήτηση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση σε ποιο βαθμό συμπίπτουν οι προεργασίες Αμερικής και Ρωσίας ενόψει της συνάντησης για το Κυπριακό, που θα γίνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο Μουράτοφ απάντησε: "Συμπίπτουν στο βαθμό, που χρειάζεται μια ώθηση στην προσπάθεια της επίλυσης και εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Συμπίπτει, πρόσθεσε, ότι αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε διάφορα επίπεδα, όπως και στο επίπεδο των οκτώ μεγαλύτερων χωρών του κόσμου και οποιαδήποτε θετική ώθηση αν δοθεί και από την Ομάδα των Οκτώ θα είναι πολύ ωφέλιμη για την προώθηση τέτοιας λύσης".

Ο Κληρίδης διαψεύδει

Ο Πρόεδρος Κληρίδης με χτεσινή δήλωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο τον Μάη του 1998, ύστερα από δική του απόφαση, "μια μικρή ομάδα Κυπρίων και Ρώσων αξιωματούχων, κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, άρχισαν να καταστρώνουν ένα σχέδιο για τη μεταφορά των πυραύλων "S-300- στην Κύπρο κάτω από τη μύτη των Δυτικών αλλά και της Αθήνας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ