Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ
"Στις παράγκες. Ιστορία μιας ζωής"

Οι μαρτυρίες έχουν το εξής πρωταρχικό στοιχείο, όσο και αν επικρατεί ο προσωπικός παράγοντας: προσφέρουν υλικό, ανάλογα με τα αντικείμενα που θίγουν, για παραπέρα επιστημονική επεξεργασία. Μια τέτοια πλουσιότατη σοδειά υπάρχει "Στις παράγκες" του Βασίλη Καλαϊτζόγλου,ένα χρονικό της προσφυγιάς σε Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Ταμπούρια, Αμφιάλη.

Από τη μια μεριά η αθλιότητα των συνοικισμών, με τις παράγκες να μπάζουν όλη την κακοκαιρία και από την άλλη να απλώνεται η φύση με το δασωμένο (στην Κατοχή το κατακάψανε για τα ξύλα του) Αιγάλεω ως τις πλαγιές γεμάτες χρυσωμένα στάχυα και σπιτάκια με κληματαριές, άφθονα περιποιημένα μυριστικά και ζαρζαβατικά, το ποτάμι και την ολομύριστη θάλασσα.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο κύλησε η ζωή του Βασίλη Καλαϊτζόγλου, στην αγάπη και τη στοργή της οικογένειάς του, όπου έπαιξαν σημαντικό ρόλο ο παππούς, σοφός Ανατολίτης και η γιαγιά με την απέραντη καρδιά και την παραδειγματική νοικοκυροσύνη.

Ο πατέρας και η μητέρα, με τις μύριες αρετές τους, υποδείγματα οικογενειακής σύμπνοιας και κατανόησης. Οσο για τον συγγραφέα, πήγε στο σχολείο ως τα 10 χρόνια του, αλλά το εγκατέλειψε, παρ' όλη τη δίψα του για μάθηση, για να μην τον υποβάλουν στις αναγκαστικές υπηρεσίες της ΕΟΝ (νεολαία του Μεταξά). Ο δρόμος του, του εργάτη, μια καθαρή και ολόισια πορεία. Πιστός στην τάξη του, με λεβέντικο φρόνημα, με γενναία και άφοβη ψυχή, ακολούθησε το πεπρωμένο του. Φυλακή, εξορία στην Ικαρία, κρεματόρια, όμως πάντοτε σταθερός και ακλόνητος, όπως τον είχαν γαλουχήσει κάποια διαβάσματα για αδελφοσύνη, ισότητα, δικαιοσύνη, που από παιδί, ζώντας την κοινωνική αδικία από πρώτο χέρι, είχε ρουφήξει και όποτε η βιοπάλη και οι διωγμοί τού το επέτρεπαν, μελετούσε ξανά και ξανά!

Μια πορεία, υποδειγματική ζωή περήφανου ανθρώπου με πλούσια αισθήματα, που όσο και αν δεν έχουμε να κάνουμε με σπουδαγμένο συγγραφέα, απολαμβάνουμε ένα αυτοδίδακτο πηγαίο ταλέντο ακριβολόγο, ευαίσθητο δέκτη όλων των ανθρώπινων κραδασμών, μια καρδιά όπου μέσα της ανθεί ο άνθρωπος που ξέρει να καθοδηγεί τη μοίρα του.

(Εκδοση, της "Εστίας")

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ