Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεσηκωμός σε Μακεδονία - Θράκη

Με μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις απ' άκρη σε άκρη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωνιζόμενος λαός καταγγέλλει ποικιλόμορφα τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και απαιτεί να σταματήσει τώρα ο πόλεμος.

Χτες χιλιάδες αγωνιστές, μαχητές της ειρήνης, πλημμύρισαν τους δρόμους στην Καβάλα,στην Κομοτηνή,στις Σέρρες και την Κατερίνη,απαιτώντας καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών της Βαλκανικής. Σε όλες τις εκδηλώσεις διαβάστηκε ως φωτεινός οδηγός η επιστολή του Ελληνα ναύτη που αρνείται να υπηρετήσει κάτω από τις εντολές τους ΝΑΤΟ και να πάρει μέρος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών.

  • Στην Κομοτηνή χιλιάδες αγωνιστές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, με μια φωνή απαίτησαν την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για μακέλεμα των Βαλκανίων. Μέσα από τη μεγαλειώδη αντιπολεμική συναυλία με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον αγωνιζόμενο λαό έστειλαν κάλεσμα προς όλους τους λαούς των Βαλκανίων: "Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε". Η κεντρική πλατεία πλημμύρισε από το πάθος και τη φλόγα των διαδηλωτών, την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να σταματήσει η σφαγή σε βάρος του γιουγκοσλάβικου λαού.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο Θανάσης Γκαϊφύλιας,ο Χάρης και ο Ζαχαρίας Φίλιος ερμήνευσαν αντιπολεμικά τραγούδια, ενώ ο ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ Χρήστος Ανδρεάδης και η Χρύσα Συρίγου διάβασαν ποιήματα Βαλκάνιων ποιητών. Στην εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων, της ΝΑ και της ΤΑ.

  • Στις Σέρρες η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε με πορεία στη Νομαρχία όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, με το οποίο απαιτείται να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Το σύνθημα ένα: "Λαός και νεολαία να ξεσηκωθεί, η φλόγα του πολέμου να μην επεκταθεί".
  • Στην Καβάλα έγινε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και έληξε με συμβολικό αποκλεισμό της Λέσχης Αξιωματικών. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και πολλοί μαζικοί φορείς της πόλης. Προηγουμένως οι διαδηλωτές κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη του άμαχου λαού της Γιουγκοσλαβίας που σκοτώνεται από τις "έξυπνες" βόμβες των ιμπεριαλιστών κι έκαψαν ένα ομοίωμα του αρχιδολοφόνου Κλίντον.

Με συνθήματα όπως "Ακη - Σημίτη πάρτε το χαμπάρι, έξω από τα σύνορα δεν πάνε οι φαντάροι", "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών", κατήγγειλαν την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης που σύρει στον πόλεμο τη χώρα και τη νεολαία.

  • Στην Κατερίνη εκατοντάδες πολίτες παρακολούθησαν τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία που έγινε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και διαμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να σταματήσει ο πόλεμος και να φύγουν από τα Βαλκάνια οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ