Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσωπο

Κόφι Ανάν

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ενας τίτλος, που, σήμερα πλέον, δε σημαίνει τίποτα. Ο ίδιος βέβαια, μετά την έναρξη των δολοφονικών βομβαρδισμών, βγήκε να "ευλογήσει" τους βομβαρδισμούς, που γνωρίζει ότι αποτελούν σαφέστατη παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν προσπάθησε κάπως να τονίσει τη διαφορά... ότι αυτή τη φορά τα γεράκια δεν είχαν κρατήσει ούτε τους τύπους. Δηλαδή, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιβεβαίωσε περίτρανα τον τίτλο, που του έχουν προσδώσει όλοι από την πρώτη μέρα της εκλογής του στο ύπατο αυτό αξίωμα. Ενα ανδρείκελο. Ενα ανδρείκελο επικεφαλής πλέον ενός ανυπόστατου Οργανισμού... Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε; Κάπως θα έπρεπε να δικαιολογήσει τα λεφτά που παίρνει από τα αφεντικά του... που, φυσικά, είναι οι ΗΠΑ, αλλά και το CNN, αφού ο ιδιοκτήτης του, Τεντ Τέρνερ, πλήρωσε πρόσφατα ένας μέρος των τεράστιων οφειλών των ΗΠΑ προς τον Οργανισμό. Για λόγους ακροαματικότητας, φυσικά. Οσο πιο πολλοί οι ηθοποιοί και οι κομπάρσοι, τόσο πιο μεγάλη η παραγωγή, χολιγουντιανού στιλ πάντα. Οπως η ζωντανή κάλυψη ενός πολέμου, που θα φέρει με τη σέσουλα τα χρήματα στο ταμείο της επιχείρησης. Ασχέτως αν η Γιουγκοσλαβία δεν είναι Ιράκ και τους έστειλε ...άπατους από την πρώτη στιγμή, αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα των "στημένων παραστάσεων".

Τελευταία, ο Κόφι Ανάν ξανάπαιξε σαν χαρτί σ' αυτές τις πολυδιαφημισμένες "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες". Ομως, η γύμνια του, για άλλη μια φορά, φάνηκε ξεκάθαρα στη συνέρρευση επί ευρωπαϊκού εδάφους και όλοι ήταν συγκρατημένα συγκαταβατικοί απέναντι στο "παιδί για όλες τις δουλιές", γιατί, πού ξέρεις, κάποια στιγμή μπορεί "να τους χρειαστεί..".

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ