Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνειδητή παραπλάνηση

Ακούγοντας κανείς τα σχόλια που γίνονται από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ή διαβάζοντας μερικά περισπούδαστα άρθρα από ορισμένους ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οπαδούς της νέας αταξίας του ιμπεριαλισμού, καταλαβαίνει πόσο βαθιά είναι η πολιτική κρίση στη χώρα μας, αλλά και πόσο βαθαίνει και στις χώρες της ΕΕ.

Τρομοκρατημένοι από την έκρηξη της λαϊκής αγανάκτησης και το κύμα των αντιαμερικανικών και αντιΝΑΤΟικών διαδηλώσεων, προσπάθησαν στην αρχή να διαχωρίσουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως τρία διαφορετικά πράγματα. Ασφαλώς είναι. Αλλά απέτυχαν κατά κράτος να αποδείξουν πως δεν αποτελούν ταυτόχρονα "ενιαία και ομοούσια τριάδα" που βρίσκεται μάλιστα υπό την αιγίδα του "πατρός".

Ποιος βομβαρδίζει άραγε; Οι ΗΠΑ με τον Κλίντον ή και οι 16 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που ομόφωνα υπέγραψαν, από τις οποίες οι 11 είναι και μέλη της ΕΕ; Αυτή η ομοφωνία ως προς το στόχο, δεν καταργεί καθόλου τις ιδιαίτερες βλέψεις και συμφέροντα που έχουν οι ηγετικές δυνάμεις για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Κατόπιν προσπάθησαν να πουν, πως ναι μεν, αλλά η ΕΕ "σύρθηκε" κι αν είχε κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, τα πράγματα μπορεί να ήταν και διαφορετικά... Χαρακτηριστικό δείγμα καταγραφής αυτού του τύπου επιχειρημάτων συνειδητής παραπλάνησης (διαφορετικά θα επρόκειτο περί ασυγχώρητης αφέλειας) αποτελούν απόψεις όπως της κας Δαμανάκη η οποία βλέπει βόμβες του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή πορεία,τάσσεται με την προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης γιατί "με την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως εξελίσσεται, η Ευρώπη διαθέτει ένα μόνο δρόμο με προοπτική: να αποτελέσει πόλο πολιτικής σταθερότητας που θα διαμορφώνει τις εξελίξεις και να αναδειχτεί σε παράγοντα στρατηγικής ισορροπίας απέναντι στη μονοκρατορία των ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εξελιχθεί απλώς σε οικονομική Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, υποκείμενη σε κάθε μορφής πιέσεις" ("Τα Νέα" 3 - 4/4/1999).

Η κα Δαμανάκη, αλλά κι όσοι λένε τα ίδια, δείχνουν να μη γνωρίζουν τι έχει ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί: Η επεξεργασία της ιδέας μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας γίνεται υποχρεωτικά εντός του ΝΑΤΟ, εκεί ανήκει επίσης και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.Τι είδους άραγε εξωτερική πολιτική μπορεί να χαραχτεί με δεδομένο το σκέλος της αμυντικής ταυτότητας; Δεν υπάρχει καμιά προοπτική από αυτή που φαντάζεται η κα Δαμανάκη και οι όμοιοί της: απλά, συνειδητά παραπλανούν.Τους πέφτει ίσως βαριά η σκληρή πραγματικότητα μιας ΕΠΕ.

Κι όχι μόνο αυτό: οι οπαδοί της συνειδητής παραπλάνησης καλούν ξεδιάντροπα το λαό μας να κάνει και επιλογή μεταξύ ιμπεριαλιστών (ΕΕ αντί ΗΠΑ) τη στιγμή που έχει εμφανιστεί σ' όλο του το μεγαλείο το αποτρόπαιο πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας και των κεντροαριστερών κυβερνήσεων από τη θέση που πήραν σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας ενός ευρωπαϊκού κράτους. Είναι αυτοί ακριβώς οι ηγέτες που οι κύριοι της συνειδητής παραπλάνησης, τούς έπλεκαν εγκώμια μετά την άνοδό τους στις κυβερνήσεις, ως τη "νέα ελπίδα" για μια άλλη πορεία της ΕΕ!! Παραείναι προκλητικοί υπερασπιζόμενοι ακόμα και τώρα τη χρεοκοπία τους.

* * *

Αλλά υπάρχει κι ένας άλλος τύπος επιχειρημάτων και αρθρογραφίας - που εκφράζει πολύ καλύτερα την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - αυτή του ιμπεριαλιστικού λαϊκισμού.Τυπική έκφραση αποτελεί ο Ι. Κ. Πρετεντέρης.

Με διλήμματα του τύπου "Αριστερά ή χρηματιστήριο", "Βαλκάνια ή Ευρώπη", "Κλίντον ή Μιλόσεβιτς", "ΝΑΤΟ ή Κοσσυφοπέδιο", δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά, όπως γράφει στο "Βήμα" (28/3/99), γιατί αυτός θα είναι με εμάς... Ποιους εμάς;Και για ποια Ελλάδα, ρε γαμώτο;

Μα ασφαλώς ο Πρετεντέρης και ο κάθε Πρετεντέρης δεν έχει ανάγκη να απασχολεί το μυαλουδάκι του με δυσάρεστα διλήμματα, γιατί έχει ήδη επιλέξει: είναι "με την Ελλάδα της Ευρώπης, όχι των Βαλκανίων. Καλοί οι "Σέρβοι αδελφοί", αλλά το βασικότερο είναι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι συμπολίτες μας. Γιατί αυτή η Ελλάδα είναι πάντα η πιο σίγουρη απάντηση στα διλήμματα που μας περικυκλώνουν και στους κινδύνους που μας απειλούν, που έχει ανάγκη από ασφάλεια, σταθερότητα, ηρεμία και προσπάθεια, ώστε να προκόψει και να ευημερήσει". Πρώτα λοιπόν, αυτή η επικίνδυνη Ελλάδα, όπως προπαγανδίζει ο κ. Σημίτης.

Γιατί από πού βγαίνει άραγε ότι αυτή η Ελλάδα με τον Κλίντον, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το χρηματιστήριο, είναι πάντα η πιο σίγουρη;Τι λοιπόν ανησυχεί τον κ. Πρετεντέρη και γράφει ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από αυτήν που μπορεί να γίνει στη χώρα μου, σ' αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή της πορείας της"; Από ποιους άραγε μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη αδικία στη χώρα μας;Γιατί αφήνει μετέωρο ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα; Τι απαντά; Οτι όσο πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά γρανάζια τόσο το καλύτερο; Γρήγορα θα καταλάβει αυτός και οι όμοιοί του, ότι η λογική της υποτέλειας που συστήνει να ακολουθήσει ο λαός μας, πόσο ανεπαισθήτως τους έκλεισε από τον κόσμο έξω.

* * *

Ε, λοιπόν ΟΧΙ.

Εμείς είμαστε με το πρώτα ο λαός μας και τα συμφέροντά του που συμπίπτουν με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, της Ευρώπης, όλου του κόσμου. Και αυτά τα συμφέροντα επιβάλλουν άμεσα να σταματήσει με κάθε τρόπο η δολοφονική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, όχι μόνο για τους άμαχους που βομβαρδίζονται, αλλά και γιατί ο ιμπεριαλιστικός αυτός πολεμικός μηχανισμός στέκεται αδυσώπητος μπροστά στο δίκαιο των λαών, που διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν κυρίαρχα για το μέλλον τους και εναντιώνονται στη νέα βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλουν τα συμφέροντα και το "δίκαιο" του ισχυρότερου.

Είμαστε κατηγορηματικά ενάντια στην γκανγκστερική "νέα διπλωματία των όπλων" (new gunboat diplomacy) όπως προκλητικά τη διαφημίζουν οι ΗΠΑ που το περιεχόμενό της είναι οι μαζικές από αέρα δολοφονικές επιδρομές, μοντέλο που δοκιμάστηκε στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς των Βοσνιο - Σέρβων το 1995, στο Ιράκ τον Δεκέμβρη του 1998 και τώρα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, ισοπεδώνοντας μέχρι στιγμής την Πρίστινα και το Αλέξινατς, βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας αμάχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ