Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο "πύργος" της σκακιέρας των ΗΠΑ

Οταν μιλούν οι ίδιοι οι Αμερικανοί για το ΝΑΤΟ αξίζει να τους προσέχει κανείς. Ειδικά, δε, όταν μιλά ένας πρώην σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ,που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση επί προεδρίας Κάρτερ, όπως ο "πολύς" κ. Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι,πρέπει να τους προσέχει πολύ...

Στο βιβλίο του, λοιπόν, με τίτλο "Η Μεγάλη Σκακιέρα", που κυκλοφόρησε πέρσι και στην ελληνική γλώσσα (εκδόσεις "Λιβάνη"), ο κ. Μπρεζίνσκι μάς δίνει πλούσιες πληροφορίες για το πώς οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στον κόσμο και πώς συνδέουν τη διατήρηση και ενίσχυση αυτού του ρόλου, χρησιμοποιώντας το εργαλείο, που ελέγχουν και που λέγεται ΝΑΤΟ.

***

Είναι ενδιαφέρον, πριν καταγράψουμε την άποψη του κ. Μπρεζίνσκι για το ΝΑΤΟ, να τον αφήσουμε να μιλήσει για τον τύπο των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ με τους "συμμάχους" του: "Η σκληρή αλήθεια - όπως αναφέρει στο βιβλίο του - είναι ότι η Δυτική Ευρώπη, και σε αυξανόμενο βαθμό επίσης η Κεντρική Ευρώπη, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμερικανικό προτεκτοράτο, με τα συμμαχικά κράτη να θυμίζουν τους παλιούς υποτελείς και φόρου υποτελείς"!

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μπρεζίνσκι δεν είναι... κομμουνιστής. Εχει, όμως, το προνόμιο να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και με τέτοιο αδυσώπητο κυνισμό, που αρμόζει απόλυτα σε εκείνους που είναι ή θεωρούν ότι είναι "αφεντικά". Αλλωστε, όπως σημειώνει, ασπάζεται απολύτως τις απόψεις και του Κλίντον και της Ολμπράιτ που λίγο πριν την έναρξη των προτελευταίων επιθέσεων κατά της Βαγδάτης είχε αναφωνήσει ότι οι ΗΠΑ είναι το "πλέον απαραίτητο έθνος" στον κόσμο. Ο Μπρεζίνσκι, πάντως, προτιμά τη διατύπωση του Προέδρου των ΗΠΑ καθώς, όπως αναφέρει "είναι σωστό να ισχυριζόμαστε ότι η Αμερική έγινε για τον κόσμο το "εκ των ων ουκ άνευ" έθνος, όπως το έθεσε ο Πρόεδρος Κλίντον"...

***

Αυτό που πραγματεύεται ο κ. Μπρεζίνσκι είναι οι γεωστρατηγικές κινήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ πάνω στην παγκόσμια "σκακιέρα", ώστε, εφόσον προβούν σε αυτές τις κινήσεις, να εξασφαλιστεί η διατήρηση εκείνου, που ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών ονομάζει ως "πρωτοκαθεδρία" της Αμερικής ως"πρώτης πραγματικά παγκόσμιας δύναμης". Για τη διασφάλιση, δε, της"πρωτοκαθεδρίας" των ΗΠΑ είναι προϋπόθεση η διασφάλιση μιας "ηγεμονίας νέου τύπου" σε κείνο το χώρο της υδρογείου που ο Μπρεζίνσκι θεωρεί ότι είναι και πρέπει να παραμείνει "για την Αμερική το κύριο γεωπολιτικό λάφυρο"!.Ο χώρος - "λάφυρο" για τις ΗΠΑ δεν είναι άλλος από το χώρο της Ευρώπης και της Ασίας ή, όπως την αποκαλεί ο κ. Μπρεζίνσκι, της "Ευρασίας". Πώς εμπλέκεται το ΝΑΤΟ σε αυτό το σχεδιασμό; Οι Αμερικανοί δε... μασάνε τα λόγια τους. Οπως τονίζει ο κ. Μπρεζίνσκι "το ΝΑΤΟ δεν παρέχει μόνο τον κύριο μηχανισμό για την άσκηση της επιρροής των ΗΠΑ στις ευρωπασικές υποθέσεις, αλλά επίσης τη βάση για την πολιτικά κρίσιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Δυτική Ευρώπη".

Γιατί, όμως, οι Αμερικανοί δίνουν τέτοια διάσταση, αποδίδουν τέτοια σημασία στο ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση όχι μόνο των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών τους συμφερόντων; Η θέση του Μπρεζίνσκι είναι διαυγέστατη: "Η Ατλαντική Συμμαχία - όπως λέει - οχυρώνει την αμερικανική πολιτική επιρροή και στρατιωτική δύναμη άμεσα στην ευρασιατική ήπειρο. Σε αυτό το στάδιο των αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων, καθώς τα σύμμαχα ευρωπαϊκά έθνη εξαρτιούνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από την προστασία των ΗΠΑ στον τομέα ασφάλειας, οποιαδήποτε επέκταση του πεδίου της Ευρώπης γίνεται αυτόματα επέκταση του πεδίου της άμεσης επιρροής των ΗΠΑ. Αντίστροφα, χωρίς στενούς διατλαντικούς δεσμούς, η πρωτοκαθεδρία της Αμερικής στην Ευρασία εξαφανίζεται αμέσως".

***

Ηδη η παραπάνω τοποθέτηση μας εισάγει στην αντίληψη που διαπνέει τους ιθύνοντες των ΗΠΑ, σχετικά με το πώς εντάσσουν στα γεωστρατηγικά τους σχέδια την "επέκταση" της Ευρώπης. Βεβαίως, εδώ, με τον όρο "επέκταση της Ευρώπης", εννοείται η διεύρυνση της ΕΕ. Πώς βλέπουν αυτό το ζήτημα οι ΗΠΑ; "Η νέα Ευρώπη - όπως λέει ο Μπρεζίνσκι - είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και για να παραμείνει γεωπολιτικά αυτή η νέα Ευρώπη τμήμα του "ευρω-ατλαντικού χώρου", η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι ουσιαστική. Πράγματι - συνεχίζει -, μια συνεκτική πολιτική των ΗΠΑ για την Ευρασία ως σύνολο δεν είναι δυνατή, αν η προσπάθεια να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ, την οποία προώθησαν οι ΗΠΑ, μπλοκαριστεί και κλονιστεί".

Είναι εμφανές ότι οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου αδιάφορες για την πορεία διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά γνωρίζουν ότι μια τέτοια διεύρυνση θα ήταν προς το συμφέρον τους, εφόσον είναι ελεγχόμενη στα πλαίσια μιας παράλληλης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Και αυτό διότι, όπως λέει ο κ. Μπρεζίνσκι "χωρίς το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη όχι μόνο θα γινόταν σχεδόν αμέσως ευάλωτη, αλλά επίσης θα κατακερματιζόταν πολιτικά. Το ΝΑΤΟ - υποστηρίζει - εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και παρέχει σταθερό πλαίσιο, για να επιδιωχτεί η ευρωπαϊκή ενότητα. Αυτό καθιστά το ΝΑΤΟ τόσο ζωτικό ιστορικά για την Ευρώπη".

Για όσους διαφωνούν με την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια ΕΕ που θα απλώσει τα πλοκάμια της στη Γηραιά Ηπειρό, παίζοντας το γεωστρατηγικό παιχνίδι των ΗΠΑ και ευρισκόμενη υπό την εποπτεία των Αμερικανών, ας προσέξουν τα λόγια του Μπρεζίνσκι: "Προκύπτει - υπογραμμίζει - ότι μια ευρύτερη Ευρώπη και ένα διευρυνόμενο ΝΑΤΟ θα υπηρετήσουν τους βραχυπρόθεσμους, καθώς και τους μακροπρόθεσμους στόχους της πολιτικής των ΗΠΑ".

***

Βεβαίως, η οπτική των Αμερικανών όσον αφορά την Ευρασία έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα και στα τεκταινόμενα στη Ρωσία, αφού η χώρα αυτή αποτελεί κυρίαρχο "γεωστρατηγικό παίκτη" σύμφωνα με τον Μπρεζίνσκι. Ομως, και εδώ έχει λόγο το ΝΑΤΟ, αφού κατά τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ "η μοναδική πραγματική γεωστρατηγική επιλογή - η επιλογή που θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ρεαλιστικό διεθνή ρόλο και επίσης να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητά της να μετασχηματιστεί και να εκσυγχρονιστεί κοινωνικά - είναι η Ευρώπη". Αλλά "όχι οποιαδήποτε Ευρώπη, αλλά η διατλαντική Ευρώπη της διευρυνόμενης ΕΕ και του διευρυμένου ΝΑΤΟ",όπως σημειώνει, αφού "μια τέτοια Ευρώπη είναι επίσης πιθανό να παραμείνει συνδεδεμένη στενά με την Αμερική". Με αυτό τον τρόπο προτείνει ο κ. Μπρεζίνσκι να "λυθεί" και το πρόβλημα που ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει για τις ΗΠΑ η Ρωσία.

Μετά τα παραπάνω, ως κατακλείδα αυτού του άρθρου, είναι αρκετά τα (άνευ περαιτέρω σχολίου) γραφόμενα του κ. Μπρεζίνσκι: "Η Αμερική - λέει - είναι τώρα ο επιδιαιτητής της Ευρασίας και κανένα σημαντικό ευρασιατικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή της ή με τρόπο αντίθετο στα συμφέροντα της Αμερικής... Χωρίς συνεχή και διευθυνόμενη αμερικανική ανάμειξη, προτού περάσει, πολύς χρόνος, οι δυνάμεις της παγκόσμιας αταξίας θα κυριαρχούσαν στην παγκόσμια σκηνή".

Αυτά υποστηρίζει ο κ. Μπρεζίνσκι και είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ, δε θα αφήσουν τους ασκούς του Αιόλου στην Ευρώπη μη ελεγχόμενους, στο έλεος της ανταγωνιστικής απέναντί τους διάθεσης της ΕΕ. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι ο μηχανισμός αποτροπής εκείνου που οι ΗΠΑ βαφτίζουν "παγκόσμια αταξία" είναι το ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφαία προτεραιότητα η Ουκρανία για τον συσχετισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο (2024-07-06 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο έρχεται και η στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης (2020-06-06 00:00:00.0)
Θα τίναζαν τον πλανήτη στον αέρα λόγω αντισοβιετικής ψύχωσης (2012-02-17 00:00:00.0)
Οξυνση της αμερικανο-σιιτικής κρίσης (2006-04-01 00:00:00.0)
Ζμπ. Μπρεζίνσκι (1) (1999-04-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ