Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Δώστε εξηγήσεις ΤΩΡΑ

Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, σχετικά με τις διευκολύνσεις που η κυβέρνηση παρέχει στους εγκληματίες του ΝΑΤΟ

Τα ζητήματα που προκύπτουν με τη διαταγή Κλίντον, η οποία εντάσσει περιοχές της ελληνικής επικράτειας (εναέριο χώρο και θαλάσσια περιοχή Ιονίου, που βρίσκονται πέραν του 39ου παραλλήλου) στην εμπόλεμη ζώνη, αλλά και σχετικά με τα τις αμερικανικές απαιτήσεις για χρησιμοποίηση ελληνικών αεροδρομίων και λιμανιών για τους βομβαρδισμούς του γιουγκοσλαβικού λαού, φέρνουν στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι και καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη στάση της. Συγκεκριμένα:

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφεται από τον βουλευτή του Κόμματος Μήτσο Κωστόπουλο και απευθύνεται προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αναφέρεται:

"Με διαταγή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συμπεριέλαβε, στις περιοχές που οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε πόλεμο, τη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο του Ιονίου Πελάγους που βρίσκονται βόρεια από τον 39ο παράλληλο. Η διαταγή αυτή εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στη δίνη του εγκληματικού πολέμου, που διεξάγουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αφού συμπεριλαμβάνει εθνικό χώρο στις εμπόλεμες περιοχές. Οι "εξηγήσεις" του κ. πρωθυπουργού ότι η διαταγή αυτή αφορά "απλώς" την προσπάθεια των ΗΠΑ να μην καταβάλουν αποζημιώσεις σε ενδεχόμενες ζημιές δεν είναι καθόλου πειστικές, όπως εξάλλου προκύπτει και από τις εξηγήσεις που ζήτησε ο κ. αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

- Ποια μέτρα θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση και πότε, ώστε να ανακληθεί αυτή η διαταγή του Αμερικανού Προέδρου;

- Μετά και απ' αυτήν τη διαταγή επιμένει η κυβέρνηση να στηρίζει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς με πλοίο ή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ("ΚΙΜΩΝ" ή "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ") και μάλιστα να τα διατηρεί σε περιοχές της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί εμπόλεμες ζώνες;". Στη δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής Ν. Γκατζής και αφορά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, επισημαίνονται:

"Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΝΑΤΟ πιέζει να διατεθούν αεροδρόμια της χώρας μας για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων και των βομβαρδισμών εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Γίνεται λόγος για τα αεροδρόμια της Λάρισας, της Πρέβεζας και άλλα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου ως εναλλακτική "λύση" εξετάζεται η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ" και η αγκυροβόλησή του στο Θερμαϊκό Κόλπο. Από το αεροπλανοφόρο θα εξορμούν 60 αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία θα κατευθύνονται - μέσω της περιοχής του Αξιού Ποταμού - στη Νότια Γιουγκοσλαβία για να πραγματοποιήσουν το καταστροφικό τους έργο.

Ερωτάται ο υπουργός:

- Είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων και των βομβαρδισμών που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία τα αεροδρόμια της Λάρισας, της Πρέβεζας; (ή ποια άλλα;).- Πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην αγκυροβόληση του αεροπλανοφόρου "ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ" στο Θερμαϊκό Κόλπο ή κοντά σε άλλες ελληνικές ακτές; Είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανοΝΑΤΟικών αεροσκαφών που θα εξορμούν από το πλοίο μέσα από τον εθνικό εναέριο χώρο προκειμένου να υποστηρίξουν ή να πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις και στους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρώτο βήμα πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ (2011-03-09 00:00:00.0)
Δεν είναι ευπρόσδεκτο το «Αϊζενχάουερ» (2000-04-21 00:00:00.0)
Ακούστε την πατριωτική κραυγή των 27 ναυτών (1999-05-18 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό εξάρτημα η Ελλάδα! (1999-05-09 00:00:00.0)
"Θέατρο των επιχειρήσεων" όλη η Βόρεια Ελλάδα! (1999-05-08 00:00:00.0)
"Κύμα" καταγγελίας για το διάταγμα Κλίντον (1999-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ