Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Αντιπολεμικοί τόνοι" με το βλέμμα στην κάλπη

Απεγνωσμένες και δημαγωγικές προσπάθειες καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ να μη βρεθεί σε σύγκρουση με το καθολικό αίτημα του ελληνικού λαού να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η έντονη ανησυχία που επικρατεί στη Ρηγίλλης να μην κερδηθούν οι ευρωεκλογές τουλάχιστον με μια "αξιοπρεπή" διαφορά, έχει οδηγήσει σε φραστική τροποποίηση της γραμμής του κόμματος απέναντι στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, χωρίς βέβαια επί της ουσίας να αλλάζει τίποτα στην πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη των επιλογών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Κ. Καραμανλής, σε ομιλία του το Σάββατο στις Σέρρες, ανέβασε τους "αντιπολεμικούς τόνους", κάνοντας λόγο για "ένα λάθος πόλεμο", για "έναν πόλεμο που γίνεται για λάθος λόγους" (!), ενώ ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, υπογράμμισε την "ανάγκη, τούτη την ώρα, με μια φωνή, να βροντοφωνάξουμε, επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις", αποφεύγοντας βέβαια να καταδικάσει συγκεκριμένα τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε να ανεβάσει τους τόνους κατά της "Ευρώπης των λογιστών", για να περιορίσει το όλο θέμα στο... "έλλειμμα ηγεσίας", ενώ ταυτόχρονα έσπευσε να εκφράσει την προσήλωσή του στην πολιτική και "αμυντική" ενοποίηση της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ).

Εξάλλου, η ουσιαστική σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώθηκε και από την "κριτική" που άσκησε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση "αδυναμία, ανεπάρκεια και ατολμία", γιατί δε μίλησε με καθαρή φωνή και δεν επισήμανε στους "συμμάχους" τους κινδύνους που υπάρχουν. Προτίμησε, είπε, την τακτική του καλού παιδιού, που αναζητά εύσημα από τους ξένους και αυτό την έχει οδηγήσει σε μια υποκρισία και διγλωσσία. "Αλλα να λέει έξω και μετά να έρχεται εδώ, για εσωτερική κατανάλωση, δήθεν να παριστάνει ότι διαφωνεί με αυτά που ενέκρινε και προσυπέγραψε έξω". Κόντρα όμως σε αυτές τις δημαγωγικές διαπιστώσεις, έσπευσε να τονίσει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και της σύστασης Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Τον πραγματικό λόγο των "υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων" άφησε για το τέλος, λέγοντας ότι στις ευρωεκλογές πρέπει "να είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη, για να καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις στις αρχές του 21ου αιώνα".

  • Την άποψη ότι ο Κ. Σημίτης δεν έπρεπε να προσυπογράψει στο ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς, αλλά αντ' αυτού να καταθέσει ένα μνημόνιο με τα επιχειρήματα και τις θέσεις μας, εξέφρασε ο Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον "9,84".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ