Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Η κλιμάκωση θα φέρει πολλαπλές επιπτώσεις

Φανερές είναι οι συνέπειες για το εμπόριο και τον τουρισμό της χώρας από τη συνεχιζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ομολόγησε χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Χρ. Φώλιας,τονίζοντας ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην περιοχή είναι "έως επικίνδυνη". Ο ίδιος εξέφρασε την "απογοήτευσή του" για την επιλογή της ΕΕ να ακολουθήσει την πορεία που προδιέγραψαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Χρ. Φώλιας, η αγορά διέρχεται τα τελευταία χρόνια μια έντονη κρίση, η οποία επιδεινώνεται κάτω από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η ψυχολογία της αγοράς είναι κακή και το μούδιασμα της κατανάλωσης αισθητό. Ακόμη χειρότερα, όμως, θα γίνουν τα πράγματα, προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα για τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως για παραμεθόριες περιοχές που πραγματοποιούν σε μεγάλη κλίμακα εμπορικές συναλλαγές με βαλκανικές χώρες, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακυρώνονται προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα.

Βέβαια, ο Χρ. Φώλιας δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την αγωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην "πορεία προς την ΟΝΕ" που χαρακτηρίζει"μονόδρομο". Οπως είπε, "υπάρχουν στόχοι που ελπίζουμε να πιάσουμε, αλλά αυτό υπό σταθερούς παράγοντες. Σήμερα οι παράγοντες είναι ασταθείς και μεταβάλλονται προς το χειρότερο".

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων, με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο σε ορισμένα προϊόντα θα οφείλεται στην αύξηση του μεταφορικού κόστους, εξαιτίας της διακοπής των μεταφορών μέσω Γιουγκοσλαβίας. Εκτίμησε, ωστόσο, πως η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τα δεδομένα της λαϊκής κατανάλωσης είναι τέτοια που αντικειμενικά δεν επιτρέπουν αυξήσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο κόστος που θα έχουν εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Γιουγκοσλαβία, οι οποίες σε εύλογο διάστημα θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ