Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφιάλτης και η επόμενη μέρα...

Στο στρατιωτικό ψυχιατρείο οδηγήθηκε χτες ο ναύτης του "Θεμιστοκλής" Στέλιος Κοτσογιάννης. Θα δικαστεί στις 4 του Μάη

Το ανήσυχο νεαρό πρόσωπο του ναύτη Στέλιου Κοτσογιάννη,ο οποίος παραπέμφθηκε χτες για να δικαστεί στο Ναυτοδικείο Πειραιά,φανέρωνε τον εφιάλτη στον οποίο τον έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την ημέρα που τον διέταξε, όπως και τους άλλους 300 περίπου ναύτες και αξιωματικούς, πλήρωμα του αντιτορπιλικού "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ",να μετατραπεί σε μακελάρη των λαών της περιοχής. Το Ναυτοδικείο καθόρισε για το ναύτη νέα τακτική δικάσιμο για τις 4 Μάη, ενώ έδωσε εντολή να οδηγηθεί στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στις 9 το πρωί άρχισε η διαδικασία και απαγγέλλεται στο ναύτη η κατηγορία: "Ανυπακοή σε διαταγή προς αναχώρηση σε ειρηνική περίοδο (παρατεταμένη γενική επιστράτευση)". Οι τηλεοπτικές κάμερες κεντράρουν συνεχώς το πρόσωπο του Κοτσογιάννη με την άδεια του προέδρου της έδρας κ. Μπόλτση και παρά τις εκκλήσεις της οικογένειάς του να απομακρυνθούν. Κάποια στιγμή ξεσπά ο αδελφός του Νίκος: "Αφήστε τον ήσυχο. Να πάτε στους εγκληματίες που στέλνουν τα παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο".

Στο μεταξύ η αίθουσα έχει γεμίσει ασφυκτικά από συγγενείς, φίλους και άλλους πολίτες που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο ναύτη. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μανάδες στρατευμένων παιδιών. Αρκετοί συγκεντρωμένοι βρίσκονται και έξω από το Ναυτοδικείο. Η διαδικασία διήρκησε ακριβώς ένα τέταρτο. Μόλις ο δικηγόρος του Στέλιου, Γιώργος Τσακαλίας,αναφέρει στο δικαστήριο ότι ο ναύτης έπαθε "συνειδησιακή κρίση όταν τον διέταξαν να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον που είναι η υπεράσπιση της πατρίδας του", οι ναυτοδίκες τον διακόπτουν και του επιβάλλουν να αναφέρει ξερά ποιο είναι το αίτημα της υπεράσπισης.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο Στέλιος Κοτσογιάννης βγαίνει από το Ναυτοδικείο, για να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Οι συγκεντρωμένοι τον χειροκροτούν, ενώ ακούγονται οι φράσεις: "Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας", "Στέλιο είμαστε μαζί σου".

Η Χρύσα Κυζίλη παρακολουθεί τις σκηνές με δάκρυα στα μάτια. "Σήμερα είναι αυτό το παιδί. Αύριο ίσως είναι το δικό μου". Ο γιος της υπηρετεί στη Μυτιλήνη."Ο γιος μου - συνεχίζει - και οι φίλοι του δε θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το βρώμικο πόλεμο. Τραβήξαμε πολλά για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Δε θα αφήσουμε αυτούς να μας τα φάνε άδικα". Ο γιος της Σοφίας Λιγνού υπηρετεί στο Βόλο. "Εμείς στείλαμε τα παιδιά μας να υπηρετήσουν την πατρίδα - αναφέρει - και όχι τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Αν όλοι δεν κινητοποιηθούμε οι εγκληματίες δε θα σταματήσουν". Ο γιος της Κικής Τσολακίδου περιμένει από μέρα σε μέρα το χαρτί για να παρουσιαστεί και σημειώνει: "Η κυβέρνηση είναι κατάπτυστη. Εμείς δε στέλνουμε τα παιδιά μας στο στρατό για να χαιρετάνε τη σημαία του ΝΑΤΟ. Πρέπει όλος ο κόσμος να ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτή την κατάπτυστη κυβέρνηση και να συμπαρασταθεί σε αυτά τα παιδιά που σήκωσαν το ανάστημά τους. Ντροπή στον Σημίτη που λέει ότι θα στείλει τα παιδιά μας όπου θέλει αυτός. Να στείλει τα δικά του".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατευμένοι καταγγέλλουν τη Συμφωνία (2020-01-31 00:00:00.0)
Ενημέρωση του προέδρου της ΚΕ του Στόλου της Βαλτικής Π. Ντιμπένκο από το μέλος της Στρατιωτικής Ναυτικής Επαναστατικής Επιτροπής Β. Εβντοκίμοφ (2017-10-28 00:00:00.0)
«Ξύπνησαν τα σκυλιά της ΕΕ»! (2009-11-27 00:00:00.0)
«Οχι στην επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών» (2008-11-06 00:00:00.0)
Θάνατος με ερωτηματικά στο Ναύσταθμο Κρήτης (2002-03-12 00:00:00.0)
Απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι (1996-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ