Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντονη κινητικότητα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Εντονότατες είναι οι πιέσεις που ασκούνται προς τις ελληνικές αρχές, από επιτελείς του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς εμπόδια από τυχόν λαϊκές αντιδράσεις, διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που θα μετακινηθούν τις επόμενες μέρες μέσω της Θεσσαλονίκης και των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Σέρρες) για τα Σκόπια, απ' όπου θα ξεκινήσει η εισβολή στο Κόσσοβο.

Τις τελευταίες μέρες επιτελικά στελέχη του ΝΑΤΟ, κυρίως Γερμανοί και Αγγλοι, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, απαιτούν πλήρη στήριξη από τον ελληνικό στρατό, την αστυνομία και το Λιμενικό, των μετακινήσεων που πραγματοποιούν, μέρα και νύχτα, προκειμένου να μεταφερθεί όλο το υλικό που έχει διασκορπιστεί σε στρατόπεδα της περιοχής, ή βρίσκεται τοποθετημένο στο Λιμάνι. Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί το Β Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Βέροια και το Γ Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και θα υποστηρίξει τη μετακίνηση των χιλιάδων ΝΑΤΟικών στρατιωτών.

Τα γερμανικά άρματα μάχης, οχήματα, και το υπόλοιπο πολεμικό υλικό που ήταν κρυμμένο στις μεγάλες εφτασφράγιστες αποθήκες του Λιμανιού, άρχισε να προωθείται με μεγάλες φάλαγγες προς τα βόρεια σύνορα και είτε κατευθύνεται αμέσως στα Σκόπια, είτε τοποθετείται στα στρατόπεδα του Πολυκάστρου, που είναι πολύ κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων. Μετά τη μεγάλη φάλαγγα που προχθές αναχώρησε στις 4 τα χαράματα, χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ έφυγε άλλο ένα μέρος του γερμανικού οπλισμού.

Σήμερα το μεσημέρι, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να καταπλεύσει ένα ολλανδικό πλοίο, το "Σεντόζα", που θα μεταφέρει 120 οχήματα και 18 κοντέινερ με πολεμικό υλικό. Ενώ χθες αεροπορικώς έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 85 Γάλλοι στρατιώτες που θα αναχωρήσουν σήμερα για να ενισχύσουν τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κουμάνοβο, ενώ κοντέινερ με πολεμικό υλικό μετέφεραν και 6 αμερικάνικα αεροπλάνα.

Ανεξήγητη μετακίνηση αγγλικών δυνάμεων μέσω των Σερρών προς τα Βόρεια σύνορα, πιθανά προς Βουλγαρία, σημειώθηκε χθες το πρωί. Αγγλική φάλαγγα 60 οχημάτων πέρασε μέσω της Ν. Ζίχνης προς τον Προμαχώνα, γεγονός που ενισχύει τις φήμες που ήθελαν να εντάσσεται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και το λιμάνι της Αμφίπολης.

Η έλευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες τόσο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (θα καταπλεύσουν 3 βρετανικά και πιθανά 3 αμερικάνικα πλοία) όσο και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", σε συνδυασμό με την αποχώρηση της δύναμης του ΟΑΣΕ τις προηγούμενες μέρες, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ίσως και πριν το τέλος του μήνα επιχειρηθεί πλήρης έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ