Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαλύουν το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής

Οι εργαζόμενοι ζητούν να διαφυλαχτεί η πολύχρονη προσφορά του στην κοινωνία και η πολύτιμη εμπειρία των στελεχών του

Το μεγαλύτερο φορέα εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ), καταργεί ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας με το νομοσχέδιο που προωθεί για την Ψυχική Υγεία και με τις περικοπές στη χρηματοδότησή του, κατακερματίζοντας την ψυχιατρική φροντίδα στη χώρα μας και επαφίοντας την περίθαλψη χιλιάδων ασθενών σε δομές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον!

Το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που προωθεί, όχι μόνο δεν επισημοποιεί το δημόσιο χαρακτήρα του ΚΨΥ, το οποίο λειτουργεί από το 1956 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με την επιχορήγηση και εποπτεία του υπουργείου Υγείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ασθενείς, αλλά αντιθέτως προχωρεί στη σταδιακή κατάργηση των υπηρεσιών του και την ένταξή τους σε τομείς ψυχικής υγείας που θα δημιουργηθούν.

Την ίδια στιγμή, περικόπτοντας τον προϋπολογισμό του Κέντρου, το χρηματοδότησε για το 1999 μόνο με ενάμισι δισεκατομμύριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων και το Κέντρο να βρίσκεται αντιμέτωπο με την οικονομική εξαθλίωση.

Την αντίθεσή του στον επιχειρούμενο κατακερματισμό του ΚΨΥ, εξέφρασε ο σύλλογος των εργαζομένων του, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας τόσο στους ψυχικά ασθενείς - το ΚΨΥ εξυπηρετεί 7.400 ασθενείς το χρόνο - όσο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με υπαρκτό τον κίνδυνο των απολύσεων.

"Η ανάγκη αυτοπροσδιορισμού του ρόλου και της λειτουργίας του Κέντρου είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαφυλαχτεί αφ' ενός η πολύχρονη προσφορά του στην κοινωνία και αφ' ετέρου η πολύτιμη εμπειρία των στελεχών του", τόνισε ο Ν. Χαβέλος,πρόεδρος του συλλόγου.

"Το ΚΨΥ έχει προγράμματα και παραρτήματα σε εννιά πόλεις της Ελλάδας, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες, Συμβουλευτικά Ψυχιατρικά Τμήματα Ενηλίκων, Μονάδες Ημερήσιας Περίθαλψης, Υπηρεσίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης, Υπηρεσίες Αποϊδρυματοποίησης, Υπηρεσία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτητικών Καταστάσεων και πολλές άλλες δραστηριότητες", υπογράμμισε στη συνέχεια, για να καταλήξει επισημαίνοντας πως η ψυχιατρική περίθαλψη στη χώρα μας δεν μπορεί να στηριχτεί στον κατακερματισμό των ήδη υπαρχόντων δομών, αλλά στην ενδυνάμωση και ενίσχυση του ΚΨΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζει τις κινητοποιήσεις η δημοτική αρχή Πάτρας (2024-07-16 00:00:00.0)
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου... (2014-03-16 00:00:00.0)
Τα ψυχιατρεία, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπαρκτός ...καιροσκοπισμός! (2013-12-04 00:00:00.0)
Σε κλείσιμο οδηγούνται 210 μονάδες (2011-09-01 00:00:00.0)
Εκφυλισμός σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (2004-12-16 00:00:00.0)
"Υγιείς αντιδράσεις" στην αντι-μεταρρύθμιση (1998-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ