Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το ταμείον είναι μείον

Αλλά και τα μετάλλια, μετάλλια...

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται η δημοτική αρχή της Αθήνας. Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, προχωρά σε αναστολές και αναβολές εκτέλεσης παλαιότερων αποφάσεών της. Πάντως, την ίδια ώρα, συνεχίζει τις αγορές των γνωστών μεταλλίων του δήμου. Αυτών, που μοιράζει αφειδώς για να καλλιεργεί τις δημόσιες σχέσεις της.

Συγκεκριμένα, στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί την αναβολή αγοράς τριών μικρών λεωφορείων κινούμενων με φυσικό αέριο. Να σημειωθεί πως μόλις 25 μέρες πριν, σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, η δημοτική πλειοψηφία επαναβεβαίωνε την πρόθεσή της να αγοράσει τα οχήματα, χωρίς να υπάρχει στην Αττική εγκατάσταση παροχής αυτού του καυσίμου και χωρίς ο δήμος να διαθέτει τα αναγκαία μέσα και γνώσεις για να τα στηρίξει τεχνικά. Κάτι που έκανε σαφές η ίδια η Διεύθυνση Μηχανολογικού του δήμου.

Επίσης, αύριο, η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί και την ακύρωση προμήθειας συστήματος αποκομιδής και κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Η αιτία για τα προαναφερόμενα, όπως αυτή αναγράφεται στην εισήγηση της δημοτικής αρχής: "Λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην περιοχή, υπάρχει η ανάγκη προνόησης δαπανών με το να επανεξετάζονται προγραμματισμένες δαπάνες, που μπορούν είτε να αναβληθούν ή ακόμα να ακυρωθούν".

Με άλλα λόγια, στη Γιουγκοσλαβία γίνεται πόλεμος. Ο δήμος θα χρειαστεί χρήματα για να στείλει στα θύματα των βομβαρδισμών ανθρωπιστική βοήθεια. Η διαχείριση των οικονομικών του δήμου από τον Δ. Αβραμόπουλο και την παρέα του μόνο χρηστή δε χαρακτηρίζεται. Η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικά, από την κυβέρνηση κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα, δηλαδή στο 2,3% του συνόλου των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση παρακρατά από το θεσμό 1,2 τρισ. δρχ. από τους θεσμοθετημένους πόρους του και ειδικά από το Δήμο Αθηναίων 100 δισ. δρχ. Αρα, το ταμείον είναι μείον. Και επειδή θα χρειαστούν χρήματα, η δημοτική πλειοψηφία κόβει από δεξιά και αριστερά.

Ομως, μην πιστέψει κανείς - με βάση τα παραπάνω - ότι η δημοτική αρχή ξεκινά "νοικοκύρεμα" των οικονομικών του δήμου. Η δημοτική πλειοψηφία συνεχίζει τις "επενδύσεις" της στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Ετσι, θα ζητήσει από το ΔΣ να αποδεσμεύσει 4 εκατ. δρχ. από τον προϋπολογισμό του δήμου για την κατασκευή μεταλλίων ("Αξίας της Πόλεως των Αθηνών", "Τιμής και Ευποιίας", "Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών"). Πάντως, "ξεχνά" - τουλάχιστον στην εισήγησή της προς το ΔΣ - να προσδιορίσει τον αριθμό των μεταλλίων που θα αποκτήσει με αυτά τα χρήματα.

Στο ίδιο πνεύμα, θα ζητήσει από το ΔΣ να αποδεσμεύσει άλλα 3,2 εκατ. δρχ. για την κατασκευή "μεταλλίων και διακριτικών σημάτων" των νέων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων της Αθήνας. Να σημειωθεί πως όλοι οι σύμβουλοι του δήμου (δημοτικοί και διαμερισματικοί) ανέρχονται σε 146. Ακόμα και να κατασκευάζονταν για όλους μετάλλια και σηματάκια και όχι μόνο για τους νέους, η τιμή του καθενός θα έφτανε τις 22 χιλιάδες δραχμές! Η κατασκευή μόνο για τους νέους συμβούλους συνεπάγεται πολύ υψηλότερη τιμή για τον καθένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ