Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
Υπό εργατική περιφρούρηση

Την έμπρακτη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, την καταβολή των δεδουλευμένων και την κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση του ΕΚ Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε μια θυελλώδη συνεδρίασή της, την Τρίτη το βράδυ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συζήτησε το θέμα των εξελίξεων στη βιομηχανία ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ και αποφάσισε ότι οι δυνάμεις του ΕΚΘ και του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης αρχίζουν περιφρούρηση του εργοστασίου σε καθημερινή βάση, για να μην επιτραπεί ξανά η είσοδος στην επιχείρηση της φερόμενης άλλοτε ως προέδρου και άλλοτε ως διευθύνοντος συμβούλου, Γκαμπριέλα Τραμπουλέι.Αποφασίστηκε εξάλλου να παρθούν πρωτοβουλίες από το ΕΚΘ για πιο αποτελεσματική συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση, για ματαίωση των 60 παράνομων απολύσεων και θετική λύση στο πρόβλημα καταβολής των μισθών που τους οφείλονται εδώ και εννιά μήνες.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε το ΔΣ του Σωματείου της ΒΑΛΚΑΝ. Οι συνδικαλιστές τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης συμπαράστασης ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης προς τους εργαζόμενους της ΒΑΛΚΑΝ και της άσκησης ισχυρών πιέσεων προς την πολιτεία και τις τράπεζες για να διασφαλιστούν οι όροι συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου και καταβολής των δεδουλευμένων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και άλλων αποδοχών στους εργαζόμενους.

Με επιμονή των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ και μετά από έντονη συζήτηση, για τον αντισυνδικαλιστικό, εχθρικό προς τους εργαζόμενους ρόλο που παίζει στο χώρο της ΒΑΛΚΑΝ το μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ, Στέλιος Τριανταφυλλίδης, αποφασίστηκε όπως ο εν λόγω συνδικαλιστής παύει να εκπροσωπεί το ΕΚΘ και εντός των ημερών θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση της Διοίκησης, με θέμα την αποπομπή του από το όργανο.

Ολες οι παρατάξεις αναγνώρισαν την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας της βασικής αυτής βιομηχανίας για τη Βόρεια Ελλάδα. Ο Θόδωρος Κυριακίδης,γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, στην παρέμβασή του τόνισε ότι το θέμα της λειτουργίας της ΒΑΛΚΑΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσα στα πλαίσια μιας διαφορετικής πολιτικής ανάπτυξης για την περιοχή, που θα στηρίζεται στην αντίληψη ενός ενιαίου κρατικού φορέα στον τομέα του ξύλου και μιας κλαδικής πολιτικής που να υπηρετεί τις ανάγκες μιας αυτόνομης ανάπτυξης.

Μέσα στα πλαίσια μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης σ' αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο Θ. Κυριακίδης, το εργοστάσιο της ΒΑΛΚΑΝ μπορεί και πρέπει να είναι σημείο αιχμής, κόντρα στο σχέδιο "ανάπτυξης" που μας έχουν επιβάλει και που θεωρεί την πόλη μας σαν κέντρο εμπορικών, χρηματικών υπηρεσιών.

Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, λόγω της αδυναμίας τους να αποδεχτούν αυτή τη λογική ρήξης με την κυρίαρχη αντίληψη, επέμεναν σε παραστάσεις προς υπουργούς, κυβέρνηση και τράπεζες για εξασφάλιση χρηματοδότησης ή εξεύρεση κάποιου στρατηγικού επενδυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ