Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΥΠΠΟ για τα μνημεία της Γιουγκοσλαβίας

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι... οι του ΥΠΠΟ αρμόδιοι έστειλαν επιστολές στον Γενικό Γραμματέα της Ουνέσκο, Φεντερίκο Μαγιόρ, για τις καταστροφές μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς στη Γιουγκοσλαβία από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Δεκαπέντε μέρες μετά την έκκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Γιουγκοσλαβίας προς την Ουνέσκο και άλλους ευρωπαϊκούς κρατικούς και μη φορείς να υψώσουν φωνή για την προστασία των μνημείων της Γιουγκοσλαβίας από τους βομβαρδισμούς, εδέησαν, μόλις χτες, η υπουργός Πολιτισμού, Ε. Παπαζώη, και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ να στείλουν επιστολή στο Φ. Μαγιόρ.

Η υπουργός στην επιστολή της δε λέει λέξη για το ποιοι δολοφονούν το λαό και τα μνημεία της Γιουγκοσλαβίας, επομένως ούτε τους καταδικάζει. Περιορίζεται στα εξής: "Στα ανθρώπινα θύματα, την πιο τραγική ασφαλώς απώλεια του πολέμου, έρχονται να προστεθούν οι καταστροφές μνημείων μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα με τη βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα και τα ιστορικά κέντρα της Πρίστινα και του Βελιγραδίου. Στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται και κινδυνεύουν μνημεία που ανήκουν στον κατάλογο της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η Μονή της Σομπότσανι, η Μονή της Στουντένιτσα και η μεσαιωνική πόλη του Κότορ. Πέρα από αυτά, δεκάδες άλλα μνημεία, μονές και εκκλησίες με τοιχογραφίες, έχουν καλλιτεχνική και αρχαιολογική αξία.

Η καταστροφή τους θα αποτελούσε όχι μόνο ισοπέδωση της ιστορικής, εθνικής και θρησκευτικής μνήμης του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και βαρύ πλήγμα στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Θα αποτελούσε ακόμη κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Χάγης για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ενοπλης Σύγκρουσης.

Ως υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, μιας χώρας με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, σας καλώ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, να ζητήσετε από τις χώρες - μέλη της Ουνέσκο να υψώσουν τη φωνή τους, ώστε τα μνημεία και ο πολιτισμός της Γιουγκοσλαβίας να γίνουν σεβαστά και να μείνουν μακριά από τη λαίλαπα του πολέμου".

Ευτυχώς, το ψήφισμα - επιστολή του ΚΑΣ,τουλάχιστον, καταδικάζει τους βομβαρδισμούς: Η επιστολή του ΚΑΣ αναφέρει: "Το ΚΑΣ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τους βομβαρδισμούς σε περιοχές, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σημαντικότατα μνημεία διαφόρων εποχών, μεταξύ των οποίων δείγματα της Βυζαντινής ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής (Ντετσάνι, Σομπότσανι, Γκρατσάνιτσα, Πρετς, Πρίζεν κ. ά.), της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής (Κότορ), ορισμένα από τα οποία ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και μνημεία της νεότερης περιόδου".

Καλεί την Ουνέσκο να μεριμνήσει για την εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίοδο ένοπλης σύρραξης. Κάνει έκκληση επίσης στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να ασκήσει όλη την επιρροή του για τη διακοπή των βομβαρδισμών, ώστε "να διασωθούν τα μνημεία, αλλά και οι κάτοικοι της χώρας, άμεσοι κληρονόμοι και φυσικοί διαχειριστές της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ