Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χοροθεατρικά δρώμενα

Εξι μικρά αυτοτελή έργα συνθέτουν την παράσταση "Ανθρώπινη δίψα",που ετοίμασε για το 1999 η "Ομάδα Εδάφους".Από αύριο και για λίγες βραδιές, φιλοξενείται στο Θέατρο "Χώρα" (Αμοργού 20), ενώ τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.Μετά την ενασχόληση με μεγάλων διαστάσεων έργα ("Ορέστεια", "Ενός λεπτού σιγή", "Δράκουλας") και την εξόρμηση της Ομάδας στο εξωτερικό με τη "Μήδεια", η παραγωγή του νέου υλικού συγκεντρώνεται στη μικρή φόρμα, ακριβώς όπως εννέα χρόνια πριν με "Τα τραγούδια". Ο Δ. Παπαϊωάννου ξαναζωντάνεψε "Το τελευταίο τραγούδι" και το παρουσιάζει δίπλα στις νέες του χορογραφίες.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου το έργο "ξεκινά με τον "Ευαγγελισμό", έργο φτιαγμένο για τη φετινή καλεσμένη της ομάδας Ζωή Πανερίτη.Ακολουθεί το χορογραφικό παιχνίδι "Η βουτιά" και ο σύνθετος μονόλογος "Σκαλοπάτια". Το τέταρτο έργο είναι το "Τραγούδι '99". Το "Ζεϊμπέκικο" κλείνει το πρώτο μέρος της παράστασης. Τέλος, το μεγαλύτερο και παλαιότερο έργο της παράστασης είναι το "Τελευταίο Τραγούδι"".

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Λίλης Πεζανού (στο "Τελευταίο Τραγούδι" κρατήθηκε η αρχική σκηνογραφία του Νίκου Αλεξίου), οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου,το μακιγιάζ του Αγγελου Μέντη.Ερμηνεύουν οι: Αγγελική Στελλάτου, Γιάννης Γιαπλές, Νίκος Δραγώνας, Φώτης Νικολάου, Τάσος Παπαϊωάννου, Ζωή Πανερίτη, Βάλια Παπαχρήστου.

  • Τη "Γέρμα" του Λόρκα,παρουσιάζει από αύριο στο "Εργοστάσιο" (Λεωφ. Βουλιαγμένης 268), η χορευτική ομάδα της Ντορίνς Καλεθριανού "Πρόσκαιρη Σύνθεση",που ξεκίνησε το 1986. Στη 13χρονη πορεία της, παρουσίασε 13 παραγωγές. Ανεξάρτητες χορογραφίες, όπως το "Σχεδόν τάνγκο" που βασιζόταν στο θεατρικό έργο του Στρίντμπεργ "Δεσποινίς Τζούλια", οι "Μάγισσες" που βασιζόταν στο ομώνυμο διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη, τα κομμάτια "Οδοιπορικό", "Φαντάσματα", "Τα χαμόγελα", "Μετά το ταξίδι" κ.ά. Οπως μας είπε η Ντ. Καλεθριανού: "Οι πρώτες δουλιές της ομάδας ήταν περισσότερο επηρεασμένες από τον κλασικό χορό. Σιγά - σιγά η πορεία άλλαξε. Εγινε όλο και πιο σύγχρονη, χοροθεατρική. Με την τωρινή παραγωγή, για πρώτη φορά που κάνουμε ένα ενιαίο έργο, που βασίζεται στη "Γέρμα". Λείπει ο λόγος, αλλά μένουν οι σχέσεις, οι χαρακτήρες, οι ρόλοι. Το λιμπρέτο παραμένει. Η μουσική του Σωκράτη Σινόπουλου γράφτηκε ειδικά για το έργο αυτό και βασίζεται σε παραδοσιακά ελληνικά όργανα και στοιχεία. Τις σιωπές της μουσικής συνοδεύουν ποιήματα του Λόρκα, που ερμηνεύει ηχογραφημένα η Κάτια Γέρου".

Η χορογραφία είναι της Ντ. Καλεθριανού,η μουσική του Σ. Σινόπουλου,τα σκηνικά - κοστούμια της Λέας Κούση,οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση.Χορεύουν οι: Τζίνα Καλαντζή, Φάνης Τάκος, Κώστας Κρομμύδας, Λία Θωμαδάκη, Βίκυ Μπαλαρή, Δώρα Δημοπούλου, Σπύρος Μπερτσάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ