Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο φίλος της αλήθειας

Σε πρώτο πρόσωπο είναι γυρισμένο το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου "Ο φίλος μου ο Ραγκίμπ",που θα παρουσιαστεί απόψε στη ΝΕΤ στις 23.00. Η ταινία αναφέρεται στον γνωστό δημοσιογράφο, καθηγητή πανεπιστημίου και ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας "Liberation" στην Τουρκία, στον Ραγκίμπ Ντουράν, ο οποίος καταδικάστηκε σε εννιά μήνες φυλάκιση με την κατηγορία του... τρομοκράτη. Ο λόγος; Επειδή ο τελευταίος είχε πάρει συνέντευξη από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τον αποκαλούσε Γκαριμπάλντι, ενώ, σε παλιότερη συνέντευξη που είχε πάρει από τον "Απο" και τον παρομοίαζε με τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, δεν είχε υποστεί καμιά δίωξη... Ο "Γκαριμπάλντι" ενόχλησε τη λογοκρισία, ξύπνησε τη φοβία των γκρίζων λύκων της λογοκρισίας που όρμησαν πάνω στο θήραμα. Αποτέλεσμα, να στερήσουν την ελευθερία του Ντιλάν, ο οποίος με χιούμορ τόνισε όταν αποφυλακίστηκε: Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά για έναν Τούρκο δημοσιογράφο ανάμεσα στο "μέσα" με στο "έξω"..!

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με την είσοδο του Ραγκίμπ στη φυλακή τον Ιούνη του 1998 μετά από μια γιορτή που διοργανώνουν οι φίλοι του και οι συνάδελφοι που του συμπαραστάθηκαν. Ο Στέλιος Κούλογλου, παλιός φίλος του Ντουράν, επικοινωνεί μαζί του και του κλείνει ραντεβού για την 27η του περασμένου Γενάρη, μέρα που ο Ραγκίμπ θα αποφυλακιστεί. Το ταξίδι στην Τουρκία δίνει την αφορμή για μια επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί εκεί, για τα ανθρώπινα δικαιώματα - αν υπάρχουν - και για το πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμα του δημοσιογράφου στη γείτονα χώρα. Η σκηνή που ο θεατής βλέπει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να πέφτει κάτω βουτηγμένος στο αίμα, από τις σφαίρες που του έριξαν πισώπλατα οι ψυχροί και δειλοί δολοφόνοι, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Ευτυχώς ο Ακίν Μπριντάλ επέζησε και περιγράφει ο ίδιος τα τρομερά γεγονότα. Ομως, ο Μετίν Γκεκτέπε, ο 27χρονος νεαρός ρεπόρτερ, δολοφονήθηκε ύστερα από άγρια βασανιστήρια μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Αθελά του, ο θεατής σκέφτεται το δικό μας θύμα, τον Κώστα Βιδάλη, και ταράζεται ακόμη περισσότερο. Βίοι παράλληλοι - τέλος ίδιο. Μέσα στην τραγωδία υπάρχει και το ιλαρό στοιχείο. Ευτυχώς. Ο Λεβέντ Κίρτσα, ένας από τους πιο δημοφιλείς Τούρκους ηθοποιούς, μας δίνει ένα εξαιρετικό δείγμα σάτιρας και κάνει το κοινό, επιτέλους, να χαμογελάσει.

Η Ενωση Συντακτών της Τουρκίας τιμά τον Ραγκίμπ Ντουράν. Ο λόγος που εκφωνεί είναι συνταρακτικός. Ανάμεσα στα άλλα λέει: Δεν είμαι εγώ τρομοκράτης. Δεν είμαι εγώ που δολοφόνησα δημοσιογράφους, που έκαψα χωριά και σκότωσα μικρά παιδιά. Οι σφαίρες δε σκοτώνουν τις ιδέες...Στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε χτες στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Ραγκίμπ Ντουράν μίλησε με τους Ελληνες δημοσιογράφους μέσα σε μια φιλική και συγκινητική, αδελφική ατμόσφαιρα.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης. Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου. Δημοσιογραφική έρευνα: Νικόλας Ζήργανος, Μαριλένα Φραγκιάδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζει την άρνηση χορήγησης βίζας στον Στ. Κούλογλου (2018-09-14 00:00:00.0)
Χειροποίητα της φυλακής (2006-11-30 00:00:00.0)
Η συμφιλίωση... (2002-07-18 00:00:00.0)
Δολοφονία ο θάνατος Τούρκου αγωνιστή στο Χαϊδάρι! (2001-08-18 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός "χωρίς σύνορα" (1997-11-01 00:00:00.0)
"Τηλεοπτικός" πόλεμος; (1997-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ