Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Μη ανάμειξη" όπως στη... Βοσνία

Η μη ανάμειξη της χώρας στνο πόλεμο στα πρότυπα της... Βοσνίας, αποτελεί την επόμενη πρόταση της ηγεσίας της ΝΔ στον αγώνα δρόμου που έχει αποδυθεί με σκοπό να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, πλειοδοτώντας σε γενικόλογες φιλειρηνικές διακηρύξεις ενόψει των ευρωεκλογών.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, ο εκπρόσωπος του κόμματος απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα απέναντι στη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, απάντησε ότι "η κυβέρνηση οφείλει, πρέπει και μπορεί να επιτύχει την εξαίρεση". Και προκειμένου να μην αφήσει παρερμηνείες πρόσθεσε: "Αλλωστε υπάρχει προηγούμενο. Το είχε πετύχει η δική μας κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την κρίση της Βοσνίας" (!). Δηλαδή, ό,τι κάνει και σήμερα η κυβέρνηση Σημίτη. Εξάλλου, όταν επιχείρησε να διευκρινίσει τη γενικόλογη θέση πώς πρέπει η χώρα μας να αντιδράσει στις τελευταίες εξελίξεις, έσπευσε να δηλώσει ότι "η χώρα μας, χωρίς φυσικά να αμφισβητεί το δυτικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής και από τη στιγμή που είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα - μέλος της ΕΕ, έχει ταυτόχρονα, όμως, και την υποχρέωση να υψώνει τη φωνή και το ανάστημα της Ελλάδας και με ρεαλισμό και πειστικότητα να εξηγεί τις ελληνικές θέσεις".

Αυτές οι "ελληνικές θέσεις" όπως τις προσδιόρισε στη συνέχεια είναι, πρώτον, η παρουσία "ειρηνευτικής δύναμης" στο Κοσσυφοπέδιο, δεύτερον, στο πνεύμα του Ραμπουγιέ και, τρίτον, η άμεση εγκατάλειψη της χρήσης βίας και από τις δύο πλευρές (!).

Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη εκφράστηκε η ανησυχία για την ενίσχυση του αποσχιστικού κινήματος του UCK και τις αντιφάσεις και τις ολέθριες συνέπειες αυτής της πολιτικής, χωρίς φυσικά να αναφερθεί καν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή να τους επιρρίψει ευθύνες για αυτή την πολιτική. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αποσταθεροποίηση που μπορεί να προκληθεί στα Βαλκάνια, ειδικά στα Σκόπια, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για εμπλοκή της Βουλγαρίας. Ακόμα, εκτιμήθηκε ότι από την πλευρά των "συμμάχων" η νίκη έχει ταυτιστεί με την εξόντωση του Μιλόσεβιτς, αλλά κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, αφού η Γιουγκοσλαβία αντέχει 6 - 7 μήνες.

  • "Το περιβάλλον των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα υποστεί τρομακτικές αλλοιώσεις αν η σύγκρουση αυτή συνεχιστεί και δε βρεθεί γρήγορα πολιτική λύση". Αυτό αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο Αντ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ακόμα ότι "οι διοξίνες και το ουράνιο θα είναι για πάντα εδώ - μακριά από την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη - για να θυμίζουν στα παιδιά των παιδιών μας ότι όλοι εμείς σταθήκαμε ανάξιοι να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε όταν έπρεπε να το κάνουμε".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ