Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
"Γραπτές εγγυήσεις" και ανησυχίες

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο διχασμός ανάμεσα στην αλβανική κοινότητα και τους υπόλοιπους κατοίκους της ΠΓΔΜ είναι περισσότερο έντονος από κάθε άλλη περίοδο της πολύ σύντομης ιστορίας της χώρας. Ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου και η πιθανή διάλυση της χώρας ελλοχεύει παρά τις τις γραπτές εγγυήσεις...

...από το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της χώρας, καθώς και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για επίθεση κατά γειτονικής χώρας, που έλαβε χτες η κυβέρνηση των Σκοπίων από τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ. Η είδηση μεταδόθηκε χτες από το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων, στο οποίο μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι.

Ομως η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται να καθησυχάζει εντελώς την κοινή γνώμη, αλλά και τον πολιτικό κόσμο, με την άρση του φόβου που είχε προκαλέσει το εμφανιζόμενο ως δεδομένο, η πραγματοποίηση εκ μέρους του ΝΑΤΟ χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας από το έδαφος της ΠΓΔΜ. Ο φόβος εξακολουθεί να φωλιάζει στις ψυχές των κατοίκων της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της μεταφοράς του πολέμου στο τρίγωνο Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας από τους "Μαχητές του UCK". Αυτή η πραγματικότητα έκανε τον ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της "Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών", Μπράνκο Τσερβενκόφσκι να απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση "να πάψει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια που μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη, μόνο και μόνο για τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού". Σύμφωνα με τον Τσερβενκόφσκι είναι ανεπίτρεπτο ένα πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένα το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών", που μετέχει στην κυβέρνηση, να παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας, αφού αυτή την ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβουν τα κυβερνητικά όργανα σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Επίσης τόνισε ότι μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάβλε Τραγιάνοφ επιβεβαιώνεται ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχουν παραστρατιωτικές δομές του UCK που πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο το κράτος, ενώ χαρακτήρισε ως επικίνδυνο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα το να ζητάει ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι,κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ,τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ για να παρεμποδιστεί η δράση του UCK στην ΠΓΔΜ. Κατά τον Τσερβενκόφσκι ένα τέτοιο αίτημα αποτελεί "διακήρυξη προς το ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει το έδαφός της"! Επίσης, είπε ότι είναι ανεύθυνη πράξη να χρησιμοποιείται ο εναέριος χώρος της χώρας από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη και τέλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός 30 μέρες μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς να γίνεται λόγος για μακροοικονομική πολιτική της χώρας και να μην εκπονούνται νέα οικονομικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στη νέα κατάσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουβέντα να γίνεται... (2008-05-02 00:00:00.0)
Απογοήτευση και οργή στην ΠΓΔΜ (2008-04-04 00:00:00.0)
Με το βλέμμα προς το... ΝΑΤΟ (2007-11-29 00:00:00.0)
Επιμένει στη διπλή ονομασία (2005-01-18 00:00:00.0)
Υπό ασφυκτικές πιέσεις (1999-04-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ