Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψήφισαν 12ωρα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ!

Παραμονές Πρωτομαγιάς, οι επικεφαλής των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη "Χαλυβουργική" αποφάσισαν να προσυπογράψουν την κατάργηση του 8ωρου! Στην κρίση των εργαζομένων η προκλητική απόφαση της πλειοψηφίας του σωματείου

Μόλις λίγες μέρες πριν την Εργατική Πρωτομαγιά, τη μέρα - σύμβολο, που έχει δεθεί άρρηκτα με την κατάκτηση και την υπεράσπισητου 8ωρου,οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη "Χαλυβουργική",χωρίς καμιά αιδώ, αποφάσισαν να προσυπογράψουν την κατάργησή του! Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, με τις ψήφους αυτών των παρατάξεων, αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της εταιρίας για τριήμερη απασχόληση και 12ωρα!Στην απόφαση αυτή διαφώνησε μόνο η "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου",καλώντας τους εργαζόμενους να την ανατρέψουν.

Αυτή η απόφαση - πρόκληση θα τεθεί στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Τρίτη, 27 Απρίλη, και όπου οι 260 εναπομείναντες εργαζόμενοι υπό τη σκιά της εκβιαστικής τακτικής της εταιρίας και της πλειοψηφίας του σωματείου, θα αποφασίσουν τελικά, αν θα εγκρίνουν ή όχι την κατάργηση του 8ωρου.

Για πολλοστή φορά προχτές η διοίκηση της εταιρίας έστειλε έγγραφη πρόταση στο σωματείο, καλώντας το να αποδεχτεί οι εργαζόμενοι (πάνω από 100) στα τμήματα θερμής έλασης και παραγωγής σιδήρου να δουλεύουν κάθε βδομάδα μόνο Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και 12 ώρες την ημέρα. Οι σχετικές προσπάθειες της εταιρίας χρονολογούνται εδώ και τρία χρόνια και είχαν αποκρουστεί αποφασιστικά από τους εργαζόμενους. Η εταιρία είχε επανέλθει και μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου 2639/'98 και επιβεβαιώνοντας το τίτλο της σαν πρωτοπόρας στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, επιχείρησε να εφαρμόσει το άρθρο 3 περί "συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας". Είχε όμως σκοντάψει πάνω στην αντίθεση και εργαζομένων και της τότε διοίκησης του σωματείου, καθώς στη συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει ο όρος της σύμφωνης γνώμης του τελευταίου.

Να σημειώσουμε πως την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης επιχείρησαν ανεπιτυχώς αρκετές επιχειρήσεις, που σκόνταψαν στην αντίδραση των εργαζομένων και σωματείων.

Ο Δ. Κουμπούρης μέλος του ΔΣ του σωματείου, μας δήλωσε σχετικά: "Το προεδρείο του σωματείου που συναπαρτίζουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, πρότεινε και αποφασίστηκε να γίνει αποδεχτή η κατάργηση του 8ωρου. Από τη μια μεριά, αυτές οι παρατάξεις στηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ και από την άλλη, πατώντας πάνω στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις πιο άγριες επιλογές της εργοδοσίας. Η εργατική τάξη ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγες μέρες την Πρωτομαγιά και αυτοί οι συνδικαλιστές προτείνουν προκλητικά να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος του 8ωρου, για το οποίο έχει χυθεί αίμα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρέφουν καμιά αυταπάτη για το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστών. Χρειάζεται να έρθουν σε αντίθεση με αυτές τις πολιτικές οργανώνοντας την πάλη για την ανατροπή τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ