Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Σε ετοιμότητα η βάση υποστήριξης των αμερικανικών "Απάτσι"

Τεχνική υποστήριξη συντήρησης θα παράσχει η Βάση Ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορίας Στρατού, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο, στα αμερικανικά "Απάτσι" που φτάνουν στην Αλβανία, για να χρησιμοποιηθούν στην αναμενόμενη χερσαία επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Γι' αυτό το θέμα - σύμφωνα με πληροφορίες - υπήρξαν επαφές ΝΑΤΟικών αξιωματούχων με τους υπεύθυνους της Μονάδας του Στεφανοβίκειου, προκειμένου ν' αρχίσουν οι προετοιμασίες για την παροχή της τεχνικής υποστήριξης στα"Απάτσι". Ταυτόχρονα - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - την περασμένη Τετάρτη τις εγκαταστάσεις της Μονάδας επιθεώρησε κλιμάκιο επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), δίνοντας το "πράσινο φως" για ν' αρχίσουν οι προετοιμασίες. Να σημειωθεί ότι στο Στεφανοβίκειο βρίσκεται η μοναδική βάση ελικοπτέρων στα Βαλκάνια που είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τεχνικής υποστήριξης του συγκεκριμένου τύπου επιθετικών ελικοπτέρων.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί, τα "Απάτσι" χρειάζονται συντήρηση έπειτα από τη συμπλήρωση κάποιων συγκεκριμένων ωρών πτήσης. Η πρώτη συντήρηση πρέπει να γίνει με τη συμπλήρωση 25 ωρών πτήσης, η επομένη γίνεται στις 50 ώρες και περιλαμβάνει επιπλέον τη συντήρηση επιμέρους μηχανικών τμημάτων του ελικοπτέρου. Το πιο σημαντικό "σέρβις" - το οποίο απαιτεί την ύπαρξη και της ανάλογης υποδομής - γίνεται στις 150 ώρες πτήσης. Ειδικά το τελευταίο "σέρβις" δεν μπορεί να γίνει στην Αλβανία (όπου δημιουργείται τεχνική υποδομή που προβλέπει συντήρηση μόνο για μετά από 25 ώρες πτήσης) και σ' αυτή την περίπτωση η μεταφορά των "Απάτσι" στη βάση του Στεφανοβικείου θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς η Μονάδα έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λόγω του ότι διαθέτει ελικόπτερα του ίδιου τύπου, δηλαδή "Απάτσι". Τον τεχνικό έλεγχο στα "Απάτσι" που θα φτάνουν για συντήρηση στο Στεφανοβίκειο με κοντέινερς από το λιμάνι του Βόλου, θα κάνουν Αμερικανοί τεχνικοί, οι οποίοι θα τα συνοδεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ