Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Γενέθλιο πάρτι ΝΑΤΟικών βρικολάκων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με άφθονο ρέον αίμα "γιορτάζουν" από χτες το "Ιωβηλαίον", τα πενηντάχρονα δηλαδή του ΝΑΤΟ, οι ιέρακες Πρόεδροι και πρωθυπουργοί των χωρών - μελών του. Τα συντρίμμια στα οποία έχει μετατραπεί το μέγαρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας, οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες, παραμένουν το απαστράπτον αποτύπωμα του κατορθώματος της ΝΑΤΟικής "λεβεντιάς" ανήμερα της γενέθλιας επετείου και επιβεβαιώνουν τον πέρα για πέρα αντιανθρώπινο χαραχτήρα της νέας δομής του Οργανισμού, που υπογράφεται αυτό το τριήμερο στην Ουάσιγκτον.

Απόλυτα στοιχισμένοι πίσω από την αμερικανική εξωτερική πολιτική οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν τη "σκληρή" δήλωση - τελεσίγραφο προς το Βελιγράδι που εξέδωσε χτες η Συμμαχία, για το Κόσσοβο.

Η απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο με ταχύ χρονοδιάγραμμα αποτελεί την πρώτη και βασική απαίτηση του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύτηκε να "συνεργαστεί εποικοδομητικά" με τη Μόσχα για να βρεθεί η λύση.

Από τους υπουργούς Αμυνας της Συμμαχίας ζητήθηκε να βρεθούν τρόποι να μη φθάσει στη Γιουγκοσλαβία πολεμικό υλικό και με ναυτικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει, αντίθετα, αναφορά στο ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων. Στη δήλωση οι σύμμαχοι "διακήρυξαν" ότι "το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να υπερισχύσει".

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στη δήλωση αποσιωπάται το αίτημα των Αλβανών Κοσσοβάρων για ανεξαρτησία του Κόσσοβου. Αναφέρεται, απλώς, ότι μελλοντικώς θα πρέπει να απολαύσουν στα όρια της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας "ουσιώδους αυτονομίας".

Στη δήλωση τονίζεται ότι η σερβική επιθετικότητα είναι απειλή για τα Βαλκάνια και για την ασφάλεια των γειτονικών με τη Γιουγκοσλαβία κρατών, ενώ προειδοποιείται ο Μιλόσεβιτς ότι "θα έχει σοβαρές επιπτώσεις" η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Θέλουν περισσότερα από τον Μιλόσεβιτς

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η προσφορά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για την παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό τον ΟΗΕ στο Κόσσοβο, απέχει πολύ από τα αιτήματα της Δύσης που τέθηκαν ως προϋπόθεση για να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, δήλωσε στους δημοσιογράφους από τη σύνοδο για τα 50χρονα της Συμμαχίας: "Απ' όσα είδαμε ότι προσέφερε ο κ. Μιλόσεβιτς μέσω του κ. Τσερνομίρντιν, φαίνεται ότι αυτές οι προσφορές του απέχουν πολύ από αυτά που εμείς ζητάμε".

Ο Τζ. Σι τόνισε ότι "την επόμενη φορά που θα έχει κάποιες επαφές, θα πρέπει οι προσφορές του να είναι πολύ πιο ουσιαστικές", και επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις αεροπορικές του επιδρομές και μάλιστα "σε πολύ κεντρικές και ύψιστης σημασίας θέσεις του καθεστώτος Μιλόσεβιτς".

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις πληροφορίες σχετικά με τις οποίες ο Σλ. Μιλόσεβιτς μπορεί να αποκλείσει χώρες που μετείχαν στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από την πολυεθνική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Τζ. Σι απάντησε πως "εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια κατάσταση κατά την οποία ο Μιλόσεβιτς επιλέγει και διαλέγει ποιος θα είναι μέσα και ποιος όχι, για να συγκεντρώσει όλους τους φίλους του".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία "πρέπει να επιτύχει" στην επιχείρησή της στο Κόσσοβο επισημαίνοντας ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χάσουμε".

Σε περίπτωση αποτυχίας έναντι του Βελιγραδίου, αυτό θα είναι "ένα πολύ σοβαρό χτύπημα" για την εγκαθίδρυση νέων κανόνων ασφαλείας στην Ευρώπη, "που να βασίζονται στις δημοκρατικές αξίες" και θα ήταν (η αποτυχία) ένα "εφιαλτικό σενάριο" για τις προοπτικές του 21ου αιώνα, συνέχισε.

"Η αεροπορική εκστρατεία μας πάει καλά", υπογράμμισε ο Τζ. Σι αν και παραδέχτηκε ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς επιδείχνει "πολύ μεγάλη ανοχή" στις απώλειες που υφίσταται το καθεστώς του.

"Θα πρέπει να το παραδεχτείτε. Πρόκειται για έναν δικτάτορα. Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

"Πρέπει ακόμα να αυξήσουμε την ικανότητά μας σε σκληρά χτυπήματα στο Κόσσοβο", πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα "Απάτσι", που είναι κατάλληλα για την εξουδετέρωση αρμάτων μάχης, θα είναι έτοιμα για δράση εντός των προσεχών ημερών.

"Το ΝΑΤΟ τώρα θα επικεντρώσει τις επιθέσεις του κατά "νευραλγικών κέντρων" του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Δε θα υπάρξει κανένα ιερό άβατο" για το καθεστώς αυτό, κατέληξε ο Τζ. Σι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ