Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Γιατροί ανθρωπιάς, στη φωτιά του πολέμου

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Διακινδυνεύουν τη ζωή τους, ανάμεσα στις φλόγες, τη φρίκη, το αίμα της ανθρωποσφαγής, εκεί στη Γιουγκοσλαβία της αντίστασης στη βία. Διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αυτοί οι εθελοντές γιατροί, για να σώσουν τα θύματα των αμείλικτων βομβαρδισμών, της αιματηρής βίας, της πείνας και της δίψας μέχρι θανάτου, στα στρατόπεδα των προσφύγων, της εξόντωσης από ασθένειες.

Σαμαρείτες και απόστολοι του καλού, αφήνουν σπίτια, οικογένειες, φιλοδοξίες προσωπικές ανάδειξης και εύκολου πλουτισμού, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στη Γιουγκοσλαβία που αιμορραγεί και αντιστέκεται. Για να πραϋνουν τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο, για να χειρουργήσουν χωρίς αναισθητικό πολλές φορές, χωρίς εργαλεία, χωρίς φάρμακα.

Αυτοί οι γιατροί, που βρέθηκαν πολλές φορές στα μέτωπα του ανθρώπινου πόνου, των συρράξεων, της πείνας, των καταστροφών, μετουσιώνουν τους λόγους σε πράξη και σε μετάγγιση ζωής. Προχωρούν κόντρα στο ρεύμα της αδιαφορίας, που συμπαρασύρει άλλους στην ιδιοτέλεια, τον ατομικισμό, την εκμετάλλευση, τη λαφυραγώγηση των αξιών.

Στο πείσμα όσων - των λίγων έστω - ασκούν την ιατρική, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, αυτοί οι γιατροί της ανθρωπιάς, επιμένουν να ασκούν το κοινωνικό τους λειτούργημα, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στον ιπποκράτειο όρκο, που για μερικούς έχει αντικατασταθεί από τα φουσκωμένα "φακελάκια".

"Βοηθήστε μας, για να βοηθήσουμε", είναι η εναγώνια έκκλησή τους. Βοηθήστε με κάθε τρόπο, ηθικό και υλικό, γιατί όπως τονίζουν, υπάρχουν όπλα που σκοτώνουν, υπάρχουν όμως και "όπλα" που σώζουν ζωές, εκεί στις ισοπεδωμένες από τις πυραυλικές επιδρομές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας και τους δυστυχισμένους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, μέσα στη δίνη της καταστροφής.

Δεν φτάνει ο δημόσιος έπαινος γι' αυτή την υψηλή ανθρωπιστική συμβολή που εκδηλώνεται τώρα, ανάμεσα στα ερείπια που σωριάζει η νέα τάξη, όπως προηγούμενα στο Κουρδιστάν, τη Λιβερία, το Ελ Σαλβαδόρ, Ιράκ, Αιθιοπία, Ρουάντα, Μπουρούντι, Κένυα, Σρι Λάνκα, Αϊτή, Σομαλία κ.ά.

Ακούστε την κραυγή των ανθρώπων, που σφαδάζουν από πόνο. Ακούστε τη φωνή των γιατρών προσφοράς ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας νίκησε, ο λαός μίλησε, η σιωπή δεν θα περάσει! (2024-02-29 00:00:00.0)
Μάθημα τελευταίο: Ανθρωπος και Ιδεολογία (2002-07-28 00:00:00.0)
Αριθμοί, ζωές και μνήμη... (2001-09-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-05 00:00:00.0)
Ενάντια στη Νέα Τάξη (1999-04-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ