Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθεροι πολιορκημένοι

Οι δήμιοι σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά. Λυσσασμένοι από την ηρωική αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού αποκορυφώνουν την κτηνωδία τους και διατάσσουν να ενταθούν οι φονικοί βομβαρδισμοί, να αποκλειστεί η χώρα από τη θάλασσα και να σταματήσει η ροή πετρελαίου προς αυτή. Οι χαμερπείς "ηγέτες" του ΝΑΤΟ σφίγγουν τον κλοιό, ακολουθώντας πρακτικές περασμένων αιώνων. Τότε που οι πολιορκητές, όταν δεν μπορούσαν να καταλάβουν μια πόλη εξ εφόδου, την απέκλειαν απ' όλες τις πλευρές για να τη λυγίσουν με την πείνα, τη δίψα και τις επιδημίες που έπεφταν στους πολιορκημένους. Μ' αυτόν τον άνανδρο τρόπο νίκησε, όπως θυμόσαστε, ο Αλή Πασάς τους Σουλιώτες με αυτήν την ύπουλη τακτική έπεσε το Μεσολόγγι στα χέρια του Ιμπραήμ. Και με την ίδια αισχρή μέθοδο έρχονται τώρα οι ΝΑΤΟικοί επιδρομείς να λυγίσουν τους αλύγιστους Γιουγκοσλάβους για να βάλουν πόδι στην πατρίδα τους και να τη μετατρέψουν σε προτεκτοράτο. Χίλια θα γίνουν τα πολεμικά αεροσκάφη, που θα σκορπούν το θάνατο από τον αέρα. Αρμάδα ολόκληρη από αντιτορπιλικά και υποβρύχια θα αποκόψει τη χώρα από τη θάλασσα. Σταγόνα πετρελαίου δε θα ρέει εκεί, ώστε να μην μπορεί να κινηθεί τίποτε. "Απρίλης με τον έρωτα χορεύουν και γελούνε κι όσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα σε κλειούνε...".

Η πολιορκία της Γιουγκοσλαβίας σφίγγει πλέον σαν μέγκενη. Οι δεκαεννέα ξεφτιλισμένοι "ηγέτες" που επέπεσαν όλοι μαζί να κατασπαράξουν μια μικρή χώρα, δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τον ηρωισμό που επιδεικνύει το θύμα τους. Η αλαζονεία τους δεν τους επιτρέπει να βλέπουν τις επιθέσεις τους να τσακίζονται πάνω στην ψυχή των Γιουγκοσλάβων. "Κάρφος" στα μάτια τους έγιναν αυτοί οι "ελεύθεροι, πολιορκημένοι" και πρέπει να ξεμπερδεύουν πια μαζί τους.

Και ετοιμάζονται για νέα, σφοδρότερα κύματα επιθέσεων. Για νέα ερείπια και άλλους νεκρούς. Και ετοιμάζονται μαζί με τις φονικές βόμβες τους, να σπείρουν και την ανέχεια στους ηρωικούς πολιορκημένους. "Στέλν' ο άγγελος του ολέθρου, πείνα και θανατικό, που με σχήμα ενός σκελέθρου περπατούν αντάμα οι δυο...".

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν οι ηρωικοί Γιουγκοσλάβοι θα αντέξουν και στα νέα δεινά. Με τέτοια δύναμη όμως που διαθέτουν και τέτοιο ανυπέρβλητο φρόνημα, όλα μπορούν να τα πράξουν αυτοί οι εκπληκτικοί Δαβίδ. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, τους έγκλειστους του Μεσολογγίου οι οποίοι μόνον όταν δεν υπήρχε ούτε ένα ποντίκι μέσα στην πόλη τους για να το φάνε, τότε μόνον αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το "φράκτη" τους, πραγματοποιώντας την ηρωική έξοδό τους, που θάμπωσε, όλη την Ευρώπη...

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα λήξει η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας. Οπως όμως και αν εξελιχθούν τα γεγονότα, η ιστορία θα καταγράψει τελικά ως νικητή τον υπερήφανο γιουγκοσλαβικό λαό και ως ηττημένους τον αισχρό πλανητάρχη και τη μαύρη κουστωδία των Ευρωπαίων "ηγετών", που καταπατώντας τους διεθνείς νόμους και την παγκόσμια ηθική, βουτήχτηκαν στο αίμα αθώων ως το λαιμό. "Αυτούς που έπραξαν το κακό, θα τους πάρει το μαύρο σύννεφο", ενώ ο γιουγκοσλαβικός λαός θα μνημονεύεται εσαεί για το αδούλωτο φρόνημά του, το σθένος του και τον ηρωισμό του.

Οπως κι αν εξελιχθούν τα γεγονότα, το ξαναλέμε, η μικρή Γιουγκοσλαβία που αντιμετώπισε τα δεκαεννιά κράτη του ΝΑΤΟ, θα μας κάνει πάντα να επαναλαμβάνουμε τα λόγια του Σολωμού για το Μεσολόγγι: "τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ