Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Δεν αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις ο Γιαννόπουλος
  • Αόριστες υποσχέσεις στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, για αλλαγές σε άρθρα του νομοσχεδίου, που ευνοούν την εμπορία ναρκωτικών
  • Την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ στις διατάξεις, εξέφρασε ο βουλευτής Απ. Τασούλας

Απέφυγε χθες να δεσμευτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες αλλαγές των διατάξεων του νομοσχεδίου του, που αφορούν τα ναρκωτικά και σαφώς ευνοούν την εμπορία, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Οπως είναι γνωστό η επιτροπή ομόφωνα είχε ζητήσει την απόσυρση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την ευνοϊκή μεταχείριση των διακινητών "μικροποσότητας" ναρκωτικών τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ευνοεί τους εμπόρους ενώ είχε διαφωνήσει και με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να πιστοποιείται η απεξάρτηση και "με άλλο τρόπο" εκτός των εγκεκριμένων θεραπευτικών προγραμμάτων. Και αυτό γιατί αυτό θα οδηγούσε στην άνθηση ενός ιδιωτικού κυκλώματος "θεραπείας" που θα κερδοσκοπούσε σε βάρος των χρηστών.Χθες ο Ε. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε στην επιτροπή δηλώνοντας ότι πρέπει να καθοριστεί η μικροποσότητα για διακίνηση που θα τυγχάνει ευνοϊκής αντιμετώπισης, λέγοντας ότι κατά το πρότυπο της Ολλανδίας θα μπορούσε να είναι μισό γραμμάριο ηρωίνης και 30 γραμμάρια χασίς παραγνωρίζοντας ότι και σ' αυτήν ακόμα την Ολλανδία έχει ήδη μειωθεί το όριο της μικροποσότητας. Δικαιολογώντας την πρόταση για ορισμό της μικροποσότητας, είπε ότι πρέπει να έχουν ένα "μπούσουλα" τα δικαστήρια και να μην ρίχνουν διαφορετικές ποινές για ίδια ποσότητα ναρκωτικών.

Οι βουλευτές επανέλαβαν τις επιφυλάξεις τους για την ευνοϊκή μεταχείριση της διακίνησης μεταξύ χρηστών και τον ορισμό της μικροποσότητας και ο υπουργός ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου το θέμα να ρυθμιστεί οριστικά στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Προτάσεις επίσης ζήτησε και για το θέμα της πιστοποίησης της απεξάρτησης δείχνοντας να συμφωνεί με πρόταση που θα αρκείται απλώς στην αποδεδειγμένη απεξάρτηση χωρίς να προσδιορίζει άλλους τρόπους εκτός των εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Τις έντονες διαφωνίες του με τις διατάξεις περί ναρκωτικών, εξέφρασε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας τονίζοντας ότι η μείωση των ποινών για τη διακίνηση μεταξύ χρηστών θα ευνοήσει τους εμπόρους οι οποίοι θα μπορούν πιο εύκολα να κάνουν "τη δουλιά τους" χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό τα βαποράκια. Το εμπόριο ευνοείται, είπε, αφού δεν ορίζεται ούτε μεταξύ πόσων χρηστών μπορεί να γίνεται διακίνηση, ούτε πόσες φορές αυτό θα γίνεται και έτσι ο οποιοσδήποτε με το πρόσχημα της μικροδιακίνησης κάθε φορά, θα μπορεί να εμπορεύεται ναρκωτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πρόκειται, είπε, για μείωση ποινών για τους εμπόρους, που πλασάρουν τα ναρκωτικά στη νεολαία μας.

Σοβαρό είναι, συνέχισε ο βουλευτής, και το πρόβλημα σχετικά με το ποιος θα πιστοποιεί την εξάρτηση ή την απεξάρτηση. Στην πράξη με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο κάθε έμπορος μόλις συλλαμβάνεται θα παίρνει ένα χαρτί που θα λέει ότι είναι χρήστης και έτσι θα απαλλάσσεται. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά αλλά με την εφαρμογή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ