Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είναι η πρώτη φορά...

"... Η υποκρισία είναι μεγάλης κλίμακας. Μόνο ένα έθνος στον κόσμο δικαιούται να κατέχει και τα τρία ΟΜΚ (σ. σ. όπλα μαζικής καταστροφής): οι ΗΠΑ. Η ευλογιά χρησιμοποιήθηκε για την εθνοκάθαρση των Ινδιάνων της Αμερικής, χημικά χρησιμοποιήθηκαν στο Βιετνάμ μεταξύ 1961 και 1971, αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν μεγάλες ποσότητες της ουσίας "έϊτζεντ όραντζ," που περιέχει διοξίνη και προκαλεί την πτώση των φυλλωμάτων των δέντρων. Η διοξίνη προκαλεί επίσης θάνατο των εμβρύων, γενετικές παραμορφώσεις και καρκίνο. Η επιχείρηση είχε το κωδικό όνομα "Επιχείρηση Αδης".

Ερευνα του αμερικανικού Κογκρέσου αποκάλυψε πως οι βομβαρδισμοί έριξαν κατ' αναλογία τρία κιλά διοξίνης πάνω σε κάθε κάτοικο του Βιετνάμ. Οι παραμορφώσεις στα νεογνά έγιναν συνηθισμένες: Μωρά γεννιούνται χωρίς μάτια, με παραμορφωμένες καρδιές, με παραμορφωμένα άκρα και μικρούς εγκεφάλους. Είδα τέτοια παιδιά σε μολυσμένα χωριά του δέλτα του Μεκόγκ ποταμού. Οταν ρωτούσα γι' αυτά, οι άνθρωποι μου έδειχναν τον ουρανό, ένας μου σχεδίασε στη σκόνη τη φιγούρα ενός αεροσκάφους C-130 που ψεκάζει. Στις πόλεις είναι συχνό το θέαμα των παραμορφωμένων παιδιών που ζητιανεύουν.

Πρόσφατα, στο νοσοκομείο Του Ντο του Ανόι είδα μερικά νεογέννητα παραμορφωμένα από τη διοξίνη. Ο πόλεμος που έληξε το 1975 συνεχίζεται ακόμη. Μολυσμένα εδάφη και νερά δηλητηριάζουν μια τρίτη γενιά. Αντίθετα, με τους Αμερικανούς και Αυστραλούς, οι οποίοι αποζημιώθηκαν από τους κατασκευαστές της διοξίνης, οι Βιετναμέζοι δεν έλαβαν τίποτε. Σήμερα, το ΝΑΤΟ σκορπά στα Βαλκάνια νέα δηλητήρια, όπως τις κεφαλές πυραύλων από ανενεργό ουράνιο...".

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του John Pilger, δημοσιεύτηκε στην "Γκάρντιαν" και αναδημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή". Τα σχόλια περιττεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ