Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξω απ' τη παράγκα

"Οξω... (αχ ο άτιμος φραγμός της σοβαρότητας) απ' την παράγκα. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε Αμερικανάκια κύριε Μπερνς". Η σκέψη αυτή αντανακλαστικά έκανε κατάληψη στο μυαλό πολλών απ' όσους προχτές παρακολούθησαν μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θέμα της οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες ατόμων με ειδικές ανάγκες, που θα γίνουν στην Αμερική.

Μόνο που για πολλοστή φορά αποδείχτηκε ότι "ειδική περίπτωση" είναι (κατ' εικόνα και ομοίωση των προϊσταμένων του) ο κύριος πρέσβης. Η παρουσία και τα λόγια έδειχναν την πεποίθησή του πως απευθύνεται σε χαχόλους. Προφανώς, συνηθισμένος από τους "γιες μεν" στην κυβέρνηση, νομίζει ότι ο ελληνικός λαός στερείται κρίσης.

***

Σαν αποτυχημένος κομπάρσος επιδόθηκε σ' ένα θέατρο συναισθηματικής έκρηξης και απέραντης αγάπης προς "τ' αδικημένα" (από τη φύση) παιδιά. Παπαγάλιζε λέξεις όπως συμπόνια, συμπαράσταση και ομαδική προσπάθεια να γίνει η ζωή τους καλύτερη. Την ώρα που οι συμπατριώτες του και οι υποτακτικοί τους ανερυθρίαστα ακρωτηριάζουν ή σκοτώνουν κάποια άλλα παιδιά. Και όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η αφή της φλόγας (12/5) γίνει σε ειρηνικές συνθήκες, η υποκρισία του κορυφώθηκε.

"Φόρεσε" μια θλιμμένη μουτσούνα, έσκυψε το κεφάλι για να μας πείσει ότι πονάει το είναι του και δήλωσε: "Ολοι ελπίζουμε ότι θα 'ρθει η ειρήνη στα Βαλκάνια το γρηγορότερο. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει θάνατο και καταστροφή. Ελπίζω η έναρξη των αγώνων να βρει την περιοχή σε ειρήνη". Φτάνει πια, κύριε πρέσβη. Η εποχή των ηλιθίων πέρασε ανεπιστρεπτί.

***

Η ειρήνη δε στεριώνεται με ψεύτικες ελπίδες. Σε κάποιους αρέσει ο θάνατος και η καταστροφή, όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό τα έκαναν τρόπο ζωής και ιδεολογία. Αλλιώς δε θα βίαζαν "κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση" την ειρήνη και τη νομιμότητα. Μην προσπαθείτε τζάμπα, δε "μασάμε". Οι δολοφονικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία και οι κτηνωδίες κατά αμάχων δε συνάδουν με ανθρωπιστικές τάσεις. Τα λόγια δεν έχουν αξία αν δε συνοδεύονται από έργα.

Το μήνυμα που δίνουν έμπρακτα τ' άτομα με ειδικές ανάγκες είναι η αγάπη και η θέληση για τη ζωή. Το δικό σας και των προϊσταμένων σας ο θάνατος, η καταστροφή και η υποκρισία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ