Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
"Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι"

Τη γνωστή λογική της "απομόνωσης" επιχείρησε να προβάλει χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, σχετικά με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επιβολή εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα.Μάλιστα κατηγόρησε τον βουλευτή ότι είναι επικριτικός στην Ερώτησή του, "αλλά δε λαμβάνει υπόψη ότι ούτε οι Σέρβοι αιτιώνται κατά αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση. Δέχονται ότι βοηθούμε σε κάθε περίπτωση. Σήμερα μάλιστα ακούστηκε ότι εκτιμούν ιδιαίτερα την παρουσία του Κάρολου Παπούλια στο Βελιγράδι και θεωρούν τη στάση του παρά πολύ σημαντική" πρόσθεσε. Για την απόφαση του εμπάργκο τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να μη ληφθεί αυτή η απόφαση για εμπάργκο, αλλά μετά την υποχώρηση της Ιταλίας μείναμε δραματικά μόνοι σε αυτή τη θέση. Υποχρεωθήκαμε να συναινέσουμε".

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Στρατής Κόρακας, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Αμυνας τόνισε ότι δε δόθηκε απάντηση στο ερώτημα σε ποια νομοθετική βάση στηρίζεται το εμπάργκο. Οπως είπε "εσείς μιλήσατε για γενικώς παραδεγμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η Γιουγκοσλαβία μάς δέχεται κλπ. Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; "Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι". Τι θέλετε να κάνουν, κ. υπουργέ; Αυτοί δέχονται όποιον πάει εκεί και θέλει να μιλήσει μαζί τους".

Συνέχισε λέγοντας ότι "ο "Θεμιστοκλής" σίγουρα δεν κάνει κρουαζιέρες και από το 1992 που είναι η δύναμη του ΝΑΤΟ εκεί, είναι για ελέγχους και για επιβολή του γενικότερου εμπάργκο που είχε αποφασιστεί από τότε. Τώρα λοιπόν πάει για να πάρει μέρος σε νηοψίες. Εχουμε λοιπόν ομόφωνο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, με πλήρη συνενοχή και ευθυγράμμιση της κυβέρνησης μας και έτσι προστίθεται στο ενεργητικό της κυβέρνησης μία ακόμα επιθετική πράξη κατά της μαρτυρικής γειτονικής Γιουγκοσλαβίας. Σε αυτά τα πλαίσια το εμπάργκο, ο αποκλεισμός πετρελαίου, απλώς αποτελεί συνέχιση αυτής της επιθετικής ενέργειας, ένα έγκλημα σε βάρος αυτού του λαού και η επίκληση των εξαιρέσεων για ανθρωπιστικούς λόγους ηχεί περίεργα και αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία στη σημερινή κατάσταση". Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε τονίζοντας πως "υπάρχει προηγούμενο αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Νικαράγουα και κατά των ΗΠΑ, που μπορούσε να επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει αυτή την ιστορία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ