Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Από κοντά" στις διαβουλεύσεις...

H ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί, όσο πιο κοντά γίνεται, στις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται και έχουν σαν στόχο την υιοθέτηση μιας διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός, με την παράλληλη απόσυρση των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσσοβο.

Η Αθήνα με την αποστολή του Κ. Παπούλια στο Βελιγράδι, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, επιδιώκει να συμβάλλει στη συζήτηση αυτών των προβλημάτων, προσφέροντας συγκεκριμένες ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι ο Κ. Παπούλιας"θα μεταφέρει τις σκέψεις και τις απόψεις της Ελλάδας (...) έχουμε αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Νεμπόισα Βούγιοβιτς, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του κ. Κάρολου Παπούλια στο Βελιγράδι, επανέλαβε ότι η Γιουγκοσλαβία εκτιμά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική επίλυση του προβλήματος και μη συμμετοχή στους βομβαρδισμούς, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα με τη Γιουγκοσλαβία και στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη του κ. Παπούλια είναι μια ιδιαίτερη αποστολή, και όπως συνηθίζεται στη διπλωματία δε θα ήθελα να τη σχολιάσω πριν αρχίσουν και τελειώσουν οι συνομιλίες, είπε ο κ. Βούγιοβιτς.

Ο κ. Βούγιοβιτς επανέλαβε τις θέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος με την αποδοχή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο χαρακτήρας και η μορφή αυτής της δύναμης θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν είναι απλό εγχείρημα. Πέρα από το παιχνίδι γοήτρου και εντυπώσεων η κάθε πλευρά αναζητά εγγυήσεις. Το Βελιγράδι ότι δε θα χτυπηθεί ο στρατός του όταν θα αποχωρεί από το Κόσσοβο και το ΝΑΤΟ, ότι η κατάπαυση του πυρός δε θα αξιοποιηθεί για την ανασυγκρότηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ