Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανανεωμένο το Μουσείο Ακρόπολης

Είναι μικρό μουσείο και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τη σπουδαιότητα των αντικειμένων. Κι όμως, το Μουσείο της Ακρόπολης εδώ και καιρό είναι πραγματικά διαφορετικό, ανανεωμένο, καλύτερο. Η προϊσταμένη της Α ΕΠΚΑ Ισμήνη Τριάντη (επανήλθε μετά την πρόσφατη υπηρεσιακή περιπέτειά της) ξενάγησε χτες την υπουργό Πολιτισμού, η οποία και εγκαινίασε τη μικρή αίθουσα όπου εκτίθεται πλέον η ζωφόρος του ναού της Αθηνάς Νίκης.

Το μουσείο μετά από πολλές περιπέτειες έχει κλιματισμό και έτσι προστατεύονται τα γλυπτά από τη ζέστη και την υγρασία. Στα παράθυρα επικολλήθηκαν μεμβράνες για προστασία των εκθεμάτων από τις ηλιακές ακτίνες, άλλαξε ο φωτισμός και τα χρώματα στις αίθουσες.

Η μεγάλη αλλαγή αφορά στην ίδια την έκθεση. Κανείς δε φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν τόσοι πολλοί αρχαϊκοί ιππείς.Η ιδέα προέκυψε όταν συντηρήθηκε ο Πέρσης Ιππέας. Και ξαφνικά βγήκαν από τις αποθήκες κι άλλοι ιππείς, που συντηρήθηκαν και πλαισιώθηκαν από δύο χάλκινα αγαλμάτια, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ένα από το Μουσείο της Αγοράς. Την έκθεση επιμελήθηκαν η αρχιτέκτονας Αμαλία Βοναπάρτη και η αρχαιολόγος Χριστίνα Βλασσοπούλου.

Στο βάθος δεσπόζει μόνη η ζωφόρος της Αθηνάς Νίκης,πάνω σε μπλε βάθρα και σύμφωνα με τα σχέδια του προϊσταμένου της ΔΑΑΜ, Δημοσθένη Ζιρώ. Οι αυθεντικοί λίθοι συντηρήθηκαν, έγιναν οι απαραίτητες συγκολλήσεις και παρουσιάζονται σε πλήρη ανάπτυξη. Σ' αυτό το περιβάλλον η Ελ. Παπαζώη ανακοίνωσε ότι το 1999, από το Β ΚΠΣ, διατίθενται 850 εκατ. για τα έργα στην Ακρόπολη, ενώ αναφερόμενη στα Μάρμαρα του Παρθενώνα είπε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή ειδικών που θα μεταβεί στο Βρετανικό Μουσείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ