Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
"Δε χτυπάει το τηλέφωνο ούτε για μια κράτηση"!

- Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τι επιπτώσεις επιφέρουν στην οικονομική ζωή της Κέρκυρας, με δεδομένο ότι ο τουρισμός - επισιτισμός αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για το νησί;

- Δυστυχώς οι συνέπειες είναι τραγικές για το νησί. Και ξέραμε ότι θα είναι τέτοιες πριν ακόμα εκδηλωθούν. Παρά τα όσα λένε οι κυβερνώντες, ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως "εμπόλεμης ζώνης" και η μετατροπή της Κέρκυρας ουσιαστικά σε στρατόπεδο, ήταν φυσικό να λειτουργήσει ανασταλτικά σε όσους είχαν σκοπό να περάσουν τις διακοπές τους εδώ. Σήμερα, μόνο το 50% των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων λειτουργεί. Τα υπόλοιπα μεγάλα και μικρά εξακολουθούν να είναι κλειστά, παρότι έπρεπε να έχουν λειτουργήσει εδώ και καιρό. Μάλιστα, πριν τους βομβαρδισμούς υπήρχε άνοδος, σε σχέση με πέρυσι, των κρατήσεων κατά 10%. Αυτό μέχρι τους βομβαρδισμούς, από κει και μετά οι κρατήσεις ακυρώνονταν η μία μετά την άλλη και φτάσαμε σε 30% ακυρώσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι δε χτυπάει το τηλέφωνο ούτε για μια κράτηση, που τέτοια εποχή άλλες χρονιές δεν προλαβαίναμε να απαντάμε στα τηλέφωνα. Οι επαναπροσλήψεις ανέρχονται στο 20 με 30%. Καθημερινά στο σωματείο γίνονται δεκάδες καταγγελίες. Και το χειρότερο δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Αντε αυτή τη βδομάδα να προσληφθεί ένα 20% ακόμα, να φτάσουμε δηλαδή το 40%, αλλά η πλειοψηφία των απασχολούμενων στον τουρισμό - επισιτισμό, θα μείνει χωρίς δουλιά, χωρίς ένσημα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα ανεργίας το χειμώνα, αν δε σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, τώρα! Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι που οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή.

- Τι προτείνετε να γίνει ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα ή τουλάχιστον να δοθεί μια "ανάσα" στους εργαζόμενους;

- Εμείς έχουμε προτάσεις. Κατ' αρχήν ξεκινάμε από το αυτονόητο. Να σταματήσει τώρα αυτός ο βρώμικος πόλεμος. Διαφορετικά όλα τα άλλα θα είναι ημίμετρα και δε θα λύσουν το πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που ο πόλεμος συνεχιστεί και η τουριστική σεζόν χαθεί οριστικά, τότε ζητάμε: Οσοι εργαζόμενοι δε συμπληρώσουν τα 100 ένσημα να πάρουν μια πολύ καλή οικονομική ενίσχυση για μερική κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Αν καταφέρουν και συμπληρώσουν τα 100 ένσημα αντί για 5 μήνες επιδότησης, να επιδοτηθούν 7 και όσοι συμπληρώσουν τα 150 ένσημα αντί για 7 μήνες, να επιδοτηθούν 9 μήνες. Να μην δοθεί καμία οικονομική βοήθεια, κίνητρα, επιδότηση κ. ά. στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, εάν δεν προσλάβουν όλους τους εργαζόμενους και δεν τους εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα 100 ένσημα.

- Τι κλίμα επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους του νησιού; Ποια είναι η στάση τους απέναντι στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς;

- Η στάση των εργαζομένων είναι πολύ καλή. Από την αρχή η συντριπτική τους πλειοψηφία καταδίκασε το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, απαίτησε το σταμάτημα του πολέμου, απαίτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να παράσχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ. Ο λαός της Κέρκυρας εξοργίστηκε από το χαρακτηρισμό της περιοχής ως "εμπόλεμης ζώνης" και η οργή του εκφράστηκε μέσα από μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, αντιΝΑΤΟικές - αντιιμπεριαλιστικές, πρωτόγνωρες για την Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι κατανοούν γιατί γίνεται αυτός ο πόλεμος και συνεχίζουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ