Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατέρρευσαν οι στημένες κατηγορίες

Αθώους κήρυξε το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά συνδικαλιστές της Ζώνης

Σαν "χάρτινος πύργος" κατέρρευσε το ανυπόστατο κατηγορητήριο σε βάρος των προέδρων τριών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,του πρώην γραμματέα του ΕΚ Πειραιά και δυο ακόμα εργαζομένων, για τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1995 έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν εργάτες και άνεργοι που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαδήλωση, χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ! Ετσι, χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάσισε την αθώωση και των έξι κατηγορουμένων. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Μπρακουμάτσος ζήτησε την ενοχή του Ι. Πουντίδη προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και του Γ. Μανουσογιαννάκη προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και πρώην γραμματέας του ΕΚΠ!

Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9,ενώ μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά και έξω βρίσκονταν εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης. Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους εξέφρασαν και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων του Πειραιά.

Οι μάρτυρες κατηγορίας, που ήταν δυο αξιωματικοί της Ασφάλειας εκ των οποίων ο ένας ήταν ο κ. Φωτάκης πρώην διευθυντής Ασφάλειας Πειραιά, δεν μπορούσαν σε κανένα σημείο να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες, δηλαδή παρακώλυση συγκοινωνίας, απείθεια και θρασύτητα κατά της αρχής.

Στην κατάθεσή του του ο Ι. Πουντίδης τόνισε μεταξύ άλλων: "Θεωρώ ότι αυτή η δίωξη που ασκείται σε βάρος μας δεν είναι ανεξάρτητη από την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε Ανώνυμη Εταιρία και να βάλει "λουκέτο" στη Ζώνη". Ο Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε με τη σειρά του:"Εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χτυπήσει την κινητοποίηση. Ολα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνο το απόγευμα ο εισαγγελέας, που ήταν παρών, σε ερώτησή μου αν έχουν εντολή να χτυπήσουν, είπε ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα".

"Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος της κυβέρνησης να κλείσει τη Ζώνη και να μας διαλύσει και ο άλλος είναι ο δρόμος του αγώνα για το μεροκάματο. Εμείς επιλέξαμε τον δεύτερο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε", είπε ο Μ. Ξυδιάς πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ.Ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων πλοίωνΘ. Παναγιωτόπουλος,σημείωσε με τη σειρά του ότι δε δέχεται τις κατηγορίες και πρόσθεσε ότι εκείνη τη μέρα, ενώ ακόμα γινόντουσαν διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία, λίγο πριν αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι, δέχτηκαν χτύπημα από τα ΜΑΤ. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ο Γ. Χαβελές εκπρόσωπος των εργοδοτών και ο Μ. Σημαντίρης αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ