Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωράριο "σούπερ μάρκετ" στις τράπεζες

Σήμερα το ΓΣ της ΟΤΟΕ κρίνει τη συμφωνία του ψευδεπίγραφου "35ωρου", της νέας συλλογικής σύμβασης

Ωράριο εργασίας "σούπερ μάρκετ" προωθείται στις τράπεζες, καθώς χθες, στα πλαίσια της συνάντησης ΟΤΟΕ - Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων,συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η πιλοτική εφαρμογή ενός ψευδεπίγραφου "35ωρου".Σήμερα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, για να κρίνει τη συμφωνία, την οποία υποστηρίζουν η ΠΑΣΚΕ και η παράταξη του Α. Πουλαρίκα. Η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του "35ωρου" από την 1 Αυγούστου 1999 σε δυο υποκαταστήματα κάθε τράπεζας, για 8 μήνες. Το ωράριο συναλλαγών θα διαρκεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και το ωράριο εργασίας από τις 7.45 έως τις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, για να καλυφθεί το νέο ωράριο εργασίας που επιβάλλουν οι τραπεζίτες, εξετάζεται η απασχόληση τραπεζοϋπαλλήλων με μερική απασχόληση ή με υπερεργασία,καθώς ισχυρή είναι η πιθανότητα 8ωρης εργασίας σε τετραήμερη βάση, με εύλογες - δυσμενείς- αναδιατάξεις στο χρόνο εργασίας. Το σχέδιο αυτό, προτάθηκε από τους τραπεζίτες για να "ελαστικοποιήσουν" τις εργασιακές σχέσεις και τον χρόνο εργασίας στις τράπεζες, προκειμένου - όπως ισχυρίζονται - να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον... "ανταγωνισμό" και στις πρόσθετες απαιτήσεις από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Με τη συμφωνία της αυτή, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, βάζει τους τραπεζοϋπάλληλους στο "χορό" του ανταγωνισμού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών, επιτρέποντας έτσι και την παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Το "αντάλλαγμα" που προσφέρουν οι τραπεζίτες, προκειμένου να "χρυσωθεί το χάπι" για τους τραπεζοϋπάλληλους, είναι μια μικρή αύξηση αποδοχών. Οι τραπεζίτες "βελτίωσαν" την προηγούμενη πρότασή τους, η οποία κινούνταν στα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δίνοντας αυξήσεις 3,4% για το 1999 σε μια δόση και 2,4% για το 2000, επίσης σε μια δόση. Διορθωτικό ή άλλες ρήτρες σε σχέση με τον πραγματικό πληθωρισμό της διετίας, δεν προβλέπονται σε αυτή την πρόταση, η οποία έτσι κι αλλιώς απέχει από την ουσιαστική κάλυψη των αυξημένων αναγκών των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών,έχει καταγγείλει τα "σενάρια" για την εφαρμογή αυτού του "35ωρου", έχει προτείνει ωράριο εργασίας 8πμ με 3μμ,διαμόρφωση του κατώτερου μισθολογικού κλιμακίου στις 250.000 δρχ. και έχει επικρίνει την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, επειδή κράτησε τους τραπεζοϋπάλληλους παθητικούς παρατηρητές της διαπραγμάτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ