Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Οργή για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ως προάγγελος της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση, καταγγέλλεται από το ΠΑΜΕ η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συνταξιοδοτική "ισότητα" ανδρών και γυναικών στα 65!

Απόφαση - προάγγελο και αρωγό, των αντιασφαλιστικών επιλογών της κυβέρνησης, πήρε ο Αρειος Πάγος, σύμφωνα με την οποία στα πλαίσια της ισότητας μπορούν οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια τους, αντί στα 60,που ισχύει σήμερα ή στα 58 αν έχουν διανύσει 35ετία!

Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να απομακρύνει εργαζόμενη από την εργασία της, μόνο και μόνο επειδή δικαιούται σύνταξη. Συνακόλουθα, όμως, έκρινε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, νόμους, αποφάσεις που κάνουν διαχωρισμό στις ηλικίες συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών! Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται πως "όταν από τον νόμο ορίζονται διαφορετικά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών, εισάγεται διάκριση βασιζόμενη στο φύλο και μη δικαιολογούμενη από σοβαρό λόγο, αναγόμενο στις βιολογικές ή ψυχικές ιδιαιτερότητες της γυναίκας ή του άνδρα, ώστε το φύλο να συνιστά παράγοντα αποφασιστικής σημασίας". Η απόφαση αυτή - την επανέφερε χτες το ΒΗΜΑ, ενώ είχε γραφτεί στο "Ρ" και σε άλλες εφημερίδες ένα μήνα νωρίτερα - βασίστηκε στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και στο νόμο 1414/1984 με τον οποίο κυρώθηκε η σχετική οδηγία 76/207/ΕΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της, η γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,τονίζει: "Η περιβόητη ισότητα των δυο φύλων - μια εντελώς τυπική ισότητα - αποτέλεσε πρόσφατα το πρόσχημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και στο δικό μας Αρειο Πάγο, ώστε να δοθεί νέο χτύπημα στα εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Με αυτό το πρόσχημα ο Αρειος Πάγος αποφάσισε, ότι οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια. Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στη γενικότερη λογική της κυβέρνησης, η οποία εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στοχεύει στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και στην ισοπέδωση όλων των ασφαλισμένων - ανδρών και γυναικών - σε ένα κοινωνικό - ασφαλιστικό μεσαίωνα. Αλλωστε αυτό το προανάγγειλε ο υπουργός Εργασίας στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου τόνισε ότι τα νέα ασφαλιστικά μέτρα θα προκαλέσουν κραδασμούς στην κοινωνία. Σ' αυτή της την πορεία η κυβέρνηση βρίσκει συμμάχους και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους.

Εμπρακτα πλέον και σε ελάχιστο χρόνο αποδείχτηκε, ότι και η νέα Συμφωνία του Αμστερνταμ, θα φέρει μεγαλύτερα δεινά στους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από συσπειρώσεις και συντονισμούς να αντιτάξουν το δικό του μέτωπο, ώστε να αποτρέψουμε τις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές επιλογές και να κατακτήσουμε νέα ασφαλιστικά δικαιώματα, αντίστοιχα των σημερινών αναγκών".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και ότι αντιλαμβάνεται την "ανάγκη προσαρμογής στις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως" και ότι το θέμα αυτό δεν απασχολεί τώρα την κυβέρνηση, αποφεύγοντας να πει πότε θα την απασχολήσει...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε ότι το καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών "δεν επιτρέπεται να αλλάξει προς το δυσμενέστερο", ότι δεν πρέπει να αλλάξουν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά ζητά... "ευρύ κοινωνικό διάλογο" για τις αλλαγές που θα γίνουν..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ