Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΟΤΣΑΛΑΝ
Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τη Δευτέρα τα πορίσματα για την Εξεταστική Επιτροπή

Οπως μετέδωσε χτες το ΑΠΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγουν οι δικηγόροι του Οτσαλάν κατηγορώντας τις κυβερνήσεις 4 ευρωπαϊκών χωρών και την τουρκική κυβέρνηση, για ευθύνες γύρω από τη σύλληψη του Οτσαλάν.Η προσφυγή στρέφεται εναντίον της Ιταλίας,της Γερμανίας,της Ολλανδίας,της Ελλάδας,και της Τουρκίας.

Ο δικηγόρος του Οτσαλάν κ. Χασίπ Καπλάν δήλωσε ότι θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες, όλοι όσοι μπορεί να γνωρίζουν κάτι για τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ο Οτσαλάν, "από τον Ντ' Αλέμα και τον Σημίτη, μέχρι τον Ντεμιρέλ και τον Εστεβίτ, καθώς επίσης και οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών".

Τη Δευτέρα τα πορίσματα

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν τελικά τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση Οτσαλάν. Χτες συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή και όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση, το κάθε κόμμα θα καταθέσει δικό του πόρισμα. Οι βουλευτές της ΝΔ πρότειναν να μη δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα πριν την ολοκλήρωση της δίκης Οτσαλάν και αυτό για να μην θιγούν τα "εθνικά συμφέροντα" από όσα θα περιέχονται σε αυτά.

Επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι, μέσω του πορίσματός της, να αθωωθούν όλοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί που οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν και να ριχθούν όλες οι ευθύνες κυρίως στον Α. Ναξάκη, ο οποίος οργάνωσε την έλευση του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας. Αλλωστε αυτή η επιδίωξη διαφάνηκε και από τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων όπως οι συντρόφισσες του Οτσαλάν που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της παράδοσης ή από την κάλυψη στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ να μην καταθέσει λόγω "απορρήτου" ενέργειες που όπως είναι γνωστό οδήγησαν στην αποχώρηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ από την Επιτροπή.

Χρηματίστηκαν Κενυάτες;

Βοά ο Τύπος της Κένυας μετά τη "θυελλώδη" συζήτηση προχτές στο Κοινοβούλιο της χώρας, στην οποία βουλευτής κατηγόρησε αξιωματούχους ότι "χρηματίστηκαν" για να παραδώσουν τον Κούρδο ηγέτη στους Τούρκους.

Ο Κενυάτης πολιτικός Μπαρέ Σιλ,αντιπολιτευόμενος βουλευτής, είπε ότι "διεφθαρμένοι αξιωματούχοι" δέχτηκαν ποσό πέντε εκατ. δολαρίων για να παραδώσουν στους Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ τον "Απο".

Ενα μέλος της προεδρίας, ο Ουίλιαμ Ρούτο,διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις "φήμες". Αντιπαρερχόμενος τον ισχυρισμό αυτό, ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Μουκίζα Κιτούγι,διαβεβαίωσε ότι ο Κούρδος ηγέτης πουλήθηκε για "μία περιουσία" από μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Κιτούγι, ο Οτσαλάν επρόκειτο να μεταβεί στη Νότια Αφρική, οι αρχές της οποίας "είχαν συμφωνήσει" να τον δεχτούν, κάτι που δεν έγινε ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ