Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
"Τριανταπεντάωρο" τα εννιάωρα!

Η κατάπτυστη συμφωνία που ενταφιάζει το σταθερό ωράριο των τραπεζοϋπαλλήλων, απελευθερώνει το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών και απειλεί να τινάξει στον αέρα συνολικά τις εργασιακές κατακτήσεις, επικυρώθηκε χτες, κατά πλειοψηφία, από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ!

Τον ενταφιασμό του σταθερού ωραρίου εργασίας και των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της παράταξης του Α. Πουλαρίκα,επικυρώνοντας την κατάπτυστη συμφωνία για ένα υποτιθέμενο "35ωρο", η οποία καταλήχθηκε προχτές, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση. Η συμφωνία για το ωράριο πέρασε με 31 ψήφους υπέρ και 27 κατά! Στη συνέχεια η ΔΑΚΕ συμφώνησε στο οικονομικό μέρος της σύμβασης.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών επισήμανε ότι η συμφωνία είναι "κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εργοδοτών και κυβέρνησης", τονίζοντας ότι με αυτή εισάγεται ο τελευταίος αντεργατικός νόμος 2639,για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στη σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Την αντίθεσή τους με τη σύμβαση εξέφρασαν και άλλες παρατάξεις με επιμέρους συμφωνίες.

Η συμφωνία προβλέπει διετή σύμβασημε επέκταση κατά δυο ώρες του ωραρίου συναλλαγών και πιλοτική εφαρμογή μιας καρικατούρας "35ωρου", που θα επιτρέψει στους εργοδότες να παραβιάζουν ακόμη πιο ασύδοτα το ωράριο εργασίας, αλλά και αυξήσεις που κινούνται στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής (3,4% από 1/1/99 και 2,4% από 1/1/2000).

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς χαρακτήρισε "θετικό" το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης!

Η μεγάλη υποταγή της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ εκφράστηκε ωστόσο στο θέμα του ωραρίου. Από την 1η Αυγούστου, θα αρχίσει η 8μηνη πιλοτική εφαρμογή του "35ωρου" σε τρία καταστήματα κάθε τράπεζας. Ταυτόχρονα, το ωράριο συναλλαγών θα επεκταθεί από 8πμ-2μμ που είναι τώρα στις 8πμ-4 το απόγευμα.Το ωράριο εργασίας που είναι 7.45-3.30 σήμερα, θα αρχίζει στις 7.45 και θα τελειώνει στις 5 το απόγευμα!Η συμφωνία ορίζει ότι το ωράριο θα είναι συνεχές και η ημερήσια εργασία "δε θα υπερβαίνει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα".

Ανοιχτό μένει ακόμη και το ενδεχόμενο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων τα Σάββατα, ενώ εισάγεται το σύστημα των βαρδιών και της μερικής απασχόλησης, δημιουργώντας εξαναγκαστικές συνθήκες εφαρμογής τους.Επίσης, η συμφωνία παραπέμπει στα "ισχύοντα", όπως ο νόμος 2639,ο οποίος επιτρέπει διευθέτηση σε 48ωρη εβδομαδιαία βάση και υπερβάσεις του ωραρίου εργασίας με "αντάλλαγμα" την παροχή ρεπό, ενώ καταργεί τις υπερωρίες.

Σε συνδυασμό με την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος για αγωνιστικές παρεμβάσεις, κάτω από τις σημερινές πλειοψηφίες, είναι ανέφικτος ο έλεγχος για τον πραγματικό χρόνο εργασίας κάθε εργαζόμενου.Πολύ περισσότερο, που με τη μορφή "ευεργετήματος", αφήνεται στον εργαζόμενο η αποδοχή ή όχι μετακίνησης της έναρξης του ωραρίου εργασίας του, εξατομικεύεται ουσιαστικά η σχέση εργασίας. Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο από τώρα ότι στελέχη της τράπεζας από το βαθμό του προϊσταμένου και πάνω, καθώς και εργαζόμενοι σε ορισμένα τμήματα, θα είναι αδύνατο να μπουν σε διαδικασία αλλαγής βαρδιών λόγω της θέσης τους και θα εξαναγκάζονται σε εργασία πλέον των 9 ωρών σε καθημερινή βάση!

Οι εργοδότες εξέφρασαν την ευχή να επικυρωθεί η συμφωνία και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ είπε ότι πρόκειται "για πρωτοποριακό πλαίσιο για την εφαρμογή του 35ωρου στην Ελλάδα", προσθέτοντας ότι "κανείς δεν είναι σε θέση να κερδίσει 35ωρο - 7ωρο σε πενθήμερη βάση"! Στελέχη της ΠΑΣΚΕ κινδυνολόγησαν με ένα "χυδαίο "ρεαλισμό", υποταγής στα συμφέροντα των εργοδοτών", όπως επισήμανε η ΕΣΑΚ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση! Και βεβαίως ο υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του, εξαίρει τη συμφωνία που "σηματοδοτεί πως το 35ωρο γίνεται πραγματικότητα στη χώρα μας, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η ανταγωνιστικότητα"!

Η ΕΣΑΚ έχει προτείνει ωράριο εργασίας 8πμ-3μμ σε πενθήμερη βάση. Ηδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών ενάντια στο ξεπούλημα του ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ