Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κοινή δράση - αντίσταση των λαών μπορεί να βάλει τέρμα στο ΝΑΤΟ

Ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κοινή συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν το Σάββατο το απόγευμα στις Βρυξέλλες Βέλγοι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι 13 κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμμετείχαν, εκτός του Βελγικού ΚΚ και του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες από τα ΚΚ Ισπανίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου, του ΑΚΕΛ και του ΣΥΝ. Απ' όλες τις αντιπροσωπείες εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας και η συμβολή του ΚΚΕ σχετικά.

Στην ομιλία του στη συνάντηση - συγκέντρωση, που οργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου, ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

"Τα κόμματά μας δίνουν τη μάχη των ευρωεκλογών στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά στην κατεύθυνση μιας άλλης Ευρώπης. Της Ευρώπης της αλληλεγγύης, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Της Ευρώπης που θα αντιστρατεύεται την εγκληματική και βάρβαρη πολιτική των πολυεθνικών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Της Ευρώπης που δε θα συμμετέχει, δε θα καλύπτει τους βομβαρδισμούς και τις επεμβάσεις, αλλά θα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Στην όχθη της ειρηνικής συμβίωσης των λαών, της ισότιμης συνεργασίας, μακριά από εθνικισμούς και διαχωριστικούς φραγμούς.

Της Ευρώπης που δε θα χρειάζεται να καταγγέλλει τους βομβαρδισμούς, αλλά που θα έχει τη λαϊκή δύναμη να τους αποτρέπει".

Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ

Σχετικά με το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ ο Σπ. Χαλβατζής θα υπογραμμίσει:

"Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του προσανατολισμού του ΝΑΤΟ με τη νέα δομή του... Σήμερα το ΝΑΤΟ, αυτός ο επιθετικός, ιμπεριαλιστικός οργανισμός των πολυεθνικών, έχει αποφασίσει να επεμβαίνει, να βομβαρδίζει, να δολοφονεί, όποιον θέλει, όταν θέλει και όπου θέλει. Σήμερα το ΝΑΤΟ με τις υπογραφές των 19 χωρών που εκφράζει, έχει παραμερίσει και υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Εχει καταργήσει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και θεωρεί τον εαυτό του εκφραστή της διεθνούς κοινότητας.

Αυτήν την πραγματικότητα τη ζούμε εδώ και 45 μέρες στα Βαλκάνια στη Γιουγκοσλαβία. Μια χώρα, ένας λαός, μια ηγεσία, αντιστέκονται. Δε δέχονται τον περιορισμό της εθνικής τους ανεξαρτησίας. Δε δέχονται να τους ελέγχει το ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι, οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, όπως δε θα δεχόταν κανένας που θέλει να διατηρήσει την εθνική του ανεξαρτησία.

Οι κίνδυνοι για όλους τους λαούς, για καθέναν που αντιστέκεται και δεν υποτάσσεται στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και στην ηγεσία της ΕΕ, είναι τεράστιοι.

Επιδιώκουν την παραπέρα διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και άλλων κρατών.

Θέλουν να δημιουργήσουν κράτη - προτεκτοράτα για να ελέγχουν τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Καταγγέλλουμε την επιδίωξή τους για συνολική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και τη μετατροπή της σε έρημο τοξικών ουσιών. Στο όνομα της προστασίας των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" ένας ολόκληρος λαός δολοφονείται και ταυτόχρονα συντελείται μια βιβλική οικολογική καταστροφή στα Βαλκάνια.Είναι ανάγκη οι κομμουνιστές, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι να δώσουν από κοινού τη μάχη ενάντια σε αυτή την πολιτική επιλογή.

Να συσπειρωθούν και να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση.

Για να μην περάσει στη συνείδηση των λαών η αντίληψη ότι ο νόμος της ζούγκλας και της βαρβαρότητας μπορεί να γίνει αποδεκτός. Ο νόμος που επιβάλλεται σήμερα από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις.

Και είναι μια ευκαιρία σήμερα, που αναπτύσσεται η δράση για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή η άποψη, η αντίληψη της αντίστασης, της πάλης, της συσπείρωσης και της κοινής δράσης των πιο πλατιών δυνάμεων, να αναπτυχθεί ακόμα παραπέρα"...

Τέλος, αναφερόμενος στη δράση του κομμουνιστικού κινήματος, τόνισε:

"Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτικά αναγκαίο οι κομμουνιστές να συναντώνται, να ανταλλάσσουν απόψεις και προβληματισμούς και κυρίως να βρίσκουν κοινούς τρόπους δράσης για ένα πλήθος προβλημάτων που είναι κοινά για όλους, όπως:

- Η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

- Ο αγώνας ενάντια στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

- Η κοινή δράση για τη συσπείρωση ευρύτερων προοδευτικών, αγωνιστικών δυνάμεων ενάντια στη "νέα τάξη".

- Η αντιμετώπιση των επιθέσεων των δυνάμεων καταστολής, στις καπιταλιστικές χώρες, ενάντια στη δράση των κομμουνιστικών και φιλειρηνικών δυνάμεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ