Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Εχει σημειωθεί, ήδη, μια σημαντική νίκη

Οπως και να λήξει ο πόλεμος, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο παρτιζάνικο χωριό Μνιχ, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ξεσκεπάστηκε το ΝΑΤΟ, ξεσκεπάστηκε η ΕΕ. Εκατομμύρια άνθρωποι, που είχαν ξεχάσει τι σημαίνει ιμπεριαλισμός, τι σημαίνει ταξική και εθνική καταπίεση, τώρα αρχίζουν να προβληματίζονται.

Στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής της η Αλ. Παπαρήγα πήρε μέρος το περασμένο Σάββατο στη γιορτή που διοργανώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας Μοραβίας, για να τιμηθεί η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη στο ιστορικό παρτιζάνικο χωριό Μνιχ στη Νότια Τσεχία.

Αυτό το μικρό χωριό γράφτηκε στην ιστορία του αντιφασιστικού αγώνα με τα πιο λαμπρά γράμματα και συμβολίζει, όπως άλλωστε είναι γραμμένο και στο μνημείο των πεσόντων, την αδελφοσύνη του τσεχοσλοβάκικου και σοβιετικού λαού, καθώς και της σλαβικής φιλίας. Στις σκληρές μάχες που έδωσαν οι παρτιζάνικες ομάδες με τμήματά των Ες - Ες, των ναζιστών το Μάη του 1945 έπεσαν μαζί στην πάλη, Τσέχοι, Σλοβάκοι, Σοβιετικοί και ένας Γιουγκοσλάβος, συνολικά 15 αγωνιστές.

Σε αυτό τον ιερό τόπο οργανώθηκε η εκδήλωση και μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης από πολλούς παλιούς βετεράνους αντάρτες και νέους, ενώθηκε το νήμα της ιστορίας, της μεγάλης προσφοράς του ένδοξου Κόκκινου Στρατού και του απελευθερωτικού κινήματος της χώρας, παρά το γεγονός ότι η ντόπια, καθεστωτική τάξη στην Τσεχία θέλει να στείλει αυτές τις μνήμες και τα διδάγματα στη λήθη. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από κάποια εθιμοτυπική εκδήλωση και μια κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο Β. Χάβελ από τις επίσημες αρχές δεν έγινε καμία άλλη αναφορά για την ημέρα της απελευθέρωσης της χώρας από τον Κόκκινο στρατό.

Οι λαοί να σταματήσουν τη βαρβαρότητα

Παίρνοντας το λόγο μετά την κατάθεση των στεφάνων και την απόδοση τιμής στους πεσόντες, ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας Μοραβίας Μ. Γκρεμπενίτσεκ υπογράμμισε ότι "το πρόσταγμα αυτών που έπεσαν στη μάχη ενάντια στον φασισμό είναι σήμερα να παλέψουμε για την ειρήνη στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο".Κάνοντας αναφορά στην αξία της θυσίας των αγωνιστών παρτιζάνων το 1945, αναφέρθηκε στην κοινή πάλη των σλάβικων λαών, ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε την ιστορία να σβήσει". Ιδιαίτερη και αναλυτική αναφορά έκανε "στη βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που σκορπίζει το θάνατο σε άμαχο πληθυσμό, σκοτώνει παιδιά και καταστρέφει την υποδομή και με έμφαση σημείωσε ότι αυτή τη βαρβαρότητα πρέπει να τη σταματήσουν οι λαοί".

Επίσης, αναφέρθηκε στην εσωτερική κατάσταση της Τσεχίας σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από όλους αυτούς που ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο γίνονται ακόμα μεγαλύτερα από την πρόσφατη ένταξη της χώρας στον εγκληματικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, γι' αυτό και, όπως είπε το ΚΚΤσ-Μ, ήταν από την αρχή και πάλεψε κατά της ένταξης στον επιθετικό αυτό οργανισμό.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι εκφράζει το θαυμασμό του στο κίνημα κατά του πολέμου που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μέσα από την παρέμβαση και τη δουλιά του ΚΚΕ και εξέφρασε την πίστη ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων θα δυναμώσουν και άλλο και θα βρεθούν μαζί στην κοινή πάλη.

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ να σπάσει τα μούτρα του στα Βαλκάνια

Στη συνέχεια μέσα σε βροχή χειροκροτημάτων πήρε το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,η οποία από το βήμα που είχε στηθεί μπροστά στο μνημείο, μετέφερε την εμπειρία του αγώνα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα κατά του πολέμου και της στάσης της κυβέρνησης. Εκανε εκτενή αναφορά στις πολύμορφες εκδηλώσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, είτε αφορούν την παρεμπόδιση των κινήσεων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσα στη χώρα, την άρνηση των στρατευμένων να πολεμήσουν κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ, καθώς και τη δημιουργία των καραβανιών αλληλεγγύης στον γιουγκοσλάβικο λαό, ενώ υπογράμμισε με έμφαση: "Εμείς θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος, θέλουμε να νικήσει ο γιουγκοσλάβικος λαός, να μη διαλυθεί η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, να μην εγκατασταθούν ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο έδαφος, οποιασδήποτε μορφής και φευδοονομασίας. Θέλουμε να σπάσει τα μούτρα του στα Βαλκάνια το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια νίκη ηθική και πολιτική θα ανοίξει μια νέα σελίδα στους αγώνες όλων των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Πρέπει να βοηθήσουμε το γιουγκοσλάβικο λαό να νικήσει και αν νικήσει τότε θα του χρωστάμε όλοι πάρα πολύ".

Και συνέχισε: "όπως και να λήξει ο πόλεμος, ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι ήδη έχουμε πετύχει μια σημαντική νίκη, ξεσκεπάστηκε το ΝΑΤΟ, ξεσκεπάστηκε η ΕΕ. Οτι εκατομμύρια άνθρωποι, που είχαν ξεχάσει τι σημαίνει ιμπεριαλισμός, τι σημαίνει ταξική και εθνική καταπίεση, τώρα αρχίζουν να προβληματίζονται".

Η Αλ. Παπαρήγα έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα ιστορικά διδάγματα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα με αναλυτικά στοιχεία και αποδείξεις και σταχυολόγησε την άποψη του ΚΚΕ, λέγοντας ότι:

"Οι αιτίες των σημερινών τοπικών πολέμων είναι ίδιες, στη βάση τους, με εκείνες που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους στον αιώνα μας: Η ακόρεστη δίψα για συσσώρευση καπιταλιστικών κερδών, με κάθε μέσο και τίμημα, η ανισόμετρη ανάπτυξη, οι σχέσεις κυριαρχίας και ηγεμονίας που καθιερώνουν, οι ιμπεριαλιστικές χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί τους, οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του κοινωνικού συστήματος".

Προχωρώντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: "Μόνο η συσπείρωση των λαών, με την πλούσια πείρα που προσφέρουν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι μπορεί να αποτρέψει τους τοπικούς πολέμους, τις πυρκαγιές που ετοιμάζονται να ανάψουν σε πολλά σημεία του πλανήτη".

Η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι κατά την άποψη του Κόμματος"το λιγότερο που μπορεί να γίνει σήμερα, είναι να μην νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών το ΝΑΤΟ και το νέο του δόγμα. Ενα καθαρό ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ, σταθερό, μόνιμο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μικρές ή μεγάλες νίκες των λαών δίνει προοπτική. Η υποταγή μόνο σε νέες τραγωδίες οδηγεί". Επίσης, μετέφερε την πρόταση του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι "εμείς προτείνουμε να δουλέψουμε οι κομμουνιστές μαζί με τις αντιιμπεριαλιστικές, προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός γερού αντιιμπεριαλιστικού, αντιΝΑΤΟικού μετώπου, με αίτημα τη διάλυση του ΝΑΤΟ παράλληλα με την αποχώρηση των χωρών από αυτή την εγκληματική συμμαχία. Βεβαίως, πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον αναγκαίο συσχετισμό δύναμης".

Κλείνοντας την ομιλία της η ΓΓ της του ΚΚΕ, με το σύνθημα "Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός" απηύθυνε κάλεσμα να ενωθούν οι προσπάθειες στον κοινό αγώνα, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να ενωθούν οι προσπάθειες στον αγώνα για τη χειραφέτηση των λαών, στον αγώνα κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στον αγώνα για το σοσιαλισμό".

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε το άκουσμα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ, που τραγουδήθηκε από εκατοντάδες στόματα και από την ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ στη συνέχεια έγινε πολιτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού Μνιχ. Οι δύο επικεφαλής των κομμάτων απάντησαν σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων, που στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν γύρω από την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία και τον αγώνα του ηρωικού λαού της, ενώ απόλαυσαν το πλούσιο, ζεστό - που παρά τη βροχή που άρχισε να πέφτει, φλόγισε τις καρδιές - πρόγραμμα του γνωστού στη χώρα λαϊκού Ελληνα καλλιτέχνη, Στάθη Προύσαλη από την Οστράβα της Μοραβίας. Τραγουδήθηκαν τραγούδια της ζωής και του αγώνα, στα τσέχικα, στα ρώσικα και τα ελληνικά. Τραγούδια που γράφτηκαν για την αντιφασιστική νίκη, όπως αυτό του ποιητή της αντίστασης Φλοριάν, αλλά και τα "απογεύματα της Μόσχας", το τραγούδι που έγραψαν οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που βρήκαν φιλοξενία στην Τσεχοσλοβακία, "για την αντάρτισσα Σουλίκο", το "ΕΑΜ", αλλά και τόσα άλλα που γέμισαν με νέες δυνάμεις όλους τους παραβρισκόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακηρύσσουν ήρωες τους εγκληματίες και επιχειρούν την απαγόρευση της λειτουργίας του ΚΚ (2011-02-20 00:00:00.0)
Ο αντικομμουνισμός κύριο χαρακτηριστικό (2006-06-02 00:00:00.0)
Στηρίζουμε τον αγώνα σας (2004-06-08 00:00:00.0)
Αμεση κινητοποίηση σ' όλο τον κόσμο (2001-01-09 00:00:00.0)
Επίσκεψη βουλευτών του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (1999-04-08 00:00:00.0)
Ο τσέχικος λαός αρνείται την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (1998-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ