Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Καμιά αίτηση για έργα στη Σαντορίνη!

Απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά για το πιλοτικό πρόγραμμα ύδρευσης και αποχέτευσης στο νησί

Σοβαρότατα ερωτηματικά για το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί η Σαντορίνη, και αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και αναγκών ύδρευσης και αποχέτευσης, δημιουργεί η απάντηση της Επιτροπής της ΕΕ, σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας "την κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί και την άμεση ανάγκη αντιμετώπισής τους" και υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, "το συγκεκριμένο πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής και 15% από το ελληνικό δημόσιο", καλούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με μια σειρά σοβαρές πλευρές του εν λόγω προγράμματος. Η αναρμοδιότητα, όπως υπογραμμίζεται στην απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Γ. Ματίες, να απαντήσει στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ αυτή τη φορά δεν οφείλεται στη συνήθη ύποπτη κρυψίνοια των αρμοδίων κοινοτικών αρχών, αλλά στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "δεν έχει λάβει καμιά επίσημη αίτηση ελληνικών αρχών, με σκοπό τη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου βάσει του Ταμείου Συνοχής" και ως εκ τούτου "δεν είναι σε θέση να αποφανθεί όσον αφορά τα διάφορα ερωτήματα" τα οποία της έθεσε ο Γ. Θεωνάς!

Ολόκληρη η απάντηση της Επιτροπής έχει ως εξής:

"Η Επιτροπή είχε επανειλημμένως την ευκαιρία να συζητήσει το πρότυπο πειραματικό σχέδιο σχετικά με την ενοποιημένη διαχείριση της υδροδότησης και της επεξεργασίας των λυμάτων και των απορριμμάτων στη Σαντορίνη, τόσο με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αιγαίου, καθώς και με τις τοπικές αρχές του νησιού.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμιά επίσημη αίτηση, εκ μέρους των ελληνικών αρχών, με σκοπό τη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου βάσει του Ταμείου Συνοχής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να αποφανθεί όσον αφορά τα διάφορα ερωτήματα τα οποία θέτει το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή επιθυμεί να τονίσει ότι οι αποφάσεις της όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία λαμβάνονται μόνον εφόσον τα σχετικά έργα τηρούν την κοινοτική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ισχύει σε θέματα περιβάλλοντος".

Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σοβαρά εκτεθειμένη έναντι των κατοίκων της Σαντορίνης, τους οποίους διαβεβαιώνει για την υλοποίηση κρίσιμων για την ανάπτυξη του νησιού και την υγεία των κατοίκων έργα, από τα παχυλά κοινοτικά κονδύλια που έχει ήδη εξασφαλίσει - κι αυτό τη στιγμή που ούτε καν έχει υποβάλει επίσημη αίτηση - αλλά και έναντι ολόκληρου του ελληνικού λαού, τον οποίο αποπροσανατολίζει κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα λόγω προεκλογικής περιόδου, για τα αναπτυξιακά προγράμματα που θα υλοποιήσει και με χρηματοδότηση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ