Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιστός στη φιλοΝΑΤΟική γραμμή

Στη φιλοΝΑΤΟική γραμμή που ακολουθεί και η κυβέρνηση Σημίτη κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος από τη μια απέφυγε να καταδικάσει ευθέως το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, ενώ από την άλλη συνεχίζει να αποσιωπά και εξωραϊζει την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ιωάννινα, ο Κ. Καραμανλής, υιοθετώντας τη ΝΑΤΟική ορολογία, χαρακτήρισε "λάθος" το βομβαρδισμό της πρεσβείας της Κίνας στο Βελιγράδι, χωρίς όμως να την καταγγείλει και καταδικάσει, περιοριζόμενος να διαπιστώσει απλά ότι "έχει οδηγήσει ξανά την κατάσταση σε εκρηκτικό σημείο". Οριοθετώντας τη στάση του κόμματός του απέναντι στον πόλεμο και επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί από την "τακτική του καλού παιδιού που έχει επιλέξει η κυβέρνηση", είπε ότι "εμείς λέμε η μόνη σώφρονα αλλά και αποφασιστική πολιτική είναι μέσα στις συμμαχίες, αλλά όρθιοι στα πόδια μας να έχουμε τη δική μας φωνή". Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτός ο πόλεμος, όπως ένα μαζικό κύμα προσφύγων, αλλά και να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα "την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού".

Ο Κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του χαρακτηρίζει "λογικές" τις προτάσεις της "Ομάδας 8" και "πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν αποδεκτές από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς", ενώ εκτιμά ότι "ουσιαστικά επιστρέφουμε στο αρχικό κείμενο της Ομάδας Επαφής στο Ραμπουγέ, το οποίο άλλωστε είχε αποδεχτεί η Γιουγκοσλαβία". Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση "ακολούθησε το δρόμο της φρόνησης", αλλά δε διαδραμάτισε το ρόλο που έπρεπε "για να προλάβει όσα έγιναν", ενώ αμφισβητεί τα νέα σχέδια Μάρσαλ στην περιοχή, τη στιγμή που "δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί η εξεύρεση των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση".

  • Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε χτες ότι δε θα είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του η θέση του ευρωβουλευτή, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Κ. Καραμανλής δε συναινεί αυτή τη στιγμή στην επιστροφή του.

Κριτική σε όσους καταδίκασαν και λοιδόρησαν την... ΕΕ και τους ηγέτες της άσκησε χτες ο Στ. Μάνος, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι η Ευρώπη "δε διέθετε τους θεσμούς και τη στρατιωτική δυνατότητα" για να αντιμετωπίσει την "κρίση στο Κόσσοβο". Σύμφωνα με τον νεοσυντηρητικό πολιτικό, "το Κοσσυφοπέδιο απέδειξε την αδυναμία των ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως πλανητική υπερδύναμη", γεγονός που το αποδίδει στο "μείγμα ιδεαλισμού, κυνισμού και απομονωτισμού" που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ