Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και Ελληνες πιλότοι στα ΑΒΑΚΣ!

Αποκαλυπτική παραδοχή χθες στη Βουλή του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας! Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκη και Στρατή Κόρακα

Ελληνες αξιωματικοί συμμετέχουν στα πληρώματα των ΑΒΑΚΣ, αυτήν την περίοδο που εξελίσσεται ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία! Την παραδοχή αυτή, έστω και με συγκαλυμμένο τρόπο, έκανε χθες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υφυπουργού ο οποίος αν και στην αρχή επισήμανε ότι "τα ΑΒΑΚΣ δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ακτιο και δε συμμετέχουν τα ελληνικά πληρώματα", στη συνέχεια επισήμανε ότι "βέβαια οφείλω να πω για να είμαστε ιδιαίτερα ακριβείς, ότι υπάρχουν είκοσι συνολικά αξιωματικοί εκ των οποίων τρεις πιλότοι, μερικοί επίσης άλλοι τεχνικοί εδάφους, οι οποίοι πετούν με τα αεροπλάνα και οι οποίοι είναι διεσπαρμένοι σε όλες τις μονάδες από όπου πετούν αεροπλάνα αυτού του είδους από τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ιταλία. Υπάρχει πιθανότητα κάποια από αυτά τα άτομα να συμμετέχουν σε αυτά τα πληρώματα και στις πτήσεις των αεροσκαφών ΑΒΑΚΣ". Πρόσθεσε πάντως ότι τα εν λόγω αεροπλάνα χρησιμοποιούνται μόνο "για την προειδοποίηση και την αντιαεροπορική άμυνα σε όλο τον χώρο, τον εκτός Γιουγκοσλαβίας ευρωπαϊκό χώρο".

Ανταπαντώντας, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μίλησε για "ομολογία" εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι "δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν ΝΑΤΟικά αεροσκάφη τα οποία δεν είναι άμεσα μπλεγμένα στον πόλεμο αυτό". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "πέρα από το ηθικό, πολιτικό, και οποιαδήποτε άλλη πλευρά της ελληνικής συμμετοχής και υποστήριξης, όπως πολύ καλά ξέρετε είναι εντελώς παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο, με βάση τους νόμους του κράτους, με βάση την ίδια τη συνθήκη του ΝΑΤΟ και με βάση την ίδια συμφωνία SOFA όπως το έχουν τεκμηριώσει όχι μόνο εμείς αλλά και οι 27 εν ενεργεία ανώτατοι δικαστικοί της χώρας μας".

Αναφερόμενος στο θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε ότι "δε συμμετέχουμε σε καμία από τις επιχειρήσεις" ενώ "επιτρέπουμε τη διακίνηση δυνάμεων, μέσω του ελληνικού χώρου, μόνο σε αυτές που θα χρησιμοποιηθούν για τήρηση της ειρήνης, όποτε έλθει". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "το τι σχεδιάζουν τα επιτελεία και το τι συζητούν οι στρατιωτικοί δε νομίζω πως ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή".

Παράλληλα, επαναφέροντας το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα για τη δικαιολόγηση της στάσης της, σημείωσε ότι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία συνδιαλέγεται με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και γίνεται αποδεκτή". Κατέληξε λέγοντας ότι "οι δυνάμεις και οι Ελληνες αξιωματικοί στην Αλβανία όσο και στα Σκόπια, είναι κατόπιν πρόσκλησης των κυβερνήσεων, οι δυνάμεις έστω οι ΝΑΤΟικές της S - FOUR είναι στα Σκόπια, ύστερα από κλήση της σκοπιανής κυβέρνησης".

Ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πληροφορεί σχετικά με το τι συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση στη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ για τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων, αναφερόμενος και στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ" σχετικά με τα έγγραφα που υπογράφτηκαν στις 11 Φεβρουαρίου όπου η Θεσσαλονίκη φέρεται να είναι επιμελητειακός κόμβος των επιχειρήσεων. Παράλληλα, σχολιάζοντας τα περί σχέσεων Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας, είπε ότι "η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει έναν καταιγισμό πυρών από παντού, που ξεκινάει από την Ελλάδα, με στόχους που υποδεικνύονται από ελληνικά πληρώματα των ΑΒΑΚΣ και βαράνε μαιευτήρια, σχολεία, ηλεκτρικούς σταθμούς, ξενοδοχεία, κέντρα υγείας, γέφυρες, υπουργεία, το σπίτι του Προέδρου Μιλόσεβιτς και την Κινεζική Πρεσβεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ