Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Αυτονομία" ζητεί ηγέτης τουρκικού παράνομου κόμματος...

ΣΟΦΙΑ.-

"Αυτονομία" για τις ανατολικές περιοχές της Βουλγαρίας που κατοικούνται από τουρκική μειονότητα, ζητεί, με δυο συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα, ο ηγέτης ενός - εκτός νόμου - κόμματος της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία Αντέμ Κενάν.

Μιλώντας στις εφημερίδες "Ντούμα" και "24 Τσάσα", ο ηγέτης του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος ζητεί αυτονομία "για όλες τις κοινότητες με μεγάλο τουρκικό πληθυσμό".

"Η Βουλγαρία πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της" όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων "για να μην φτάσει στη σημερινή κατάσταση στο Κόσσοβο", δήλωσε. Η Βουλγαρία πρέπει να γίνει "ομοσπονδιακή δημοκρατία", πρόσθεσε.

Ο Κενάν τόνισε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον έχει προειδοποιήσει να σταματήσει να κάνει τέτοιες δηλώσεις γιατί αλλιώς θα δώσει εντολή να συλληφθεί.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό Σύνταγμα, τα κόμματα που ιδρύονται με βάση την εθνική ταυτότητα απαγορεύονται στη Βουλγαρία και οι δηλώσεις που "ωθούν σε αποσχιστική δράση" θεωρούνται αδίκημα.

Η τουρκική μειονότητα στη βουλγαρία αριθμεί 800.000 μέλη σε πληθυσμό 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με απογραφή του 1992 στη χώρα. Η μειονότητα αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιο από 13 βουλευτές του κόμματος "Κίνημα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες", το οποίο τίθεται υπέρ της αφομοίωσης της τουρκικής μειονότητας στη βουλγαρική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ