Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ
Καταδίκη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

Συνήλθε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών, με σκοπό να κάνει τον απολογισμό της δράσης της το τελευταίο έτος και να σχεδιάσει την προετοιμασία του συνεδρίου της, που θα γίνει τον Οκτώβρη του 2000 στην Αβάνα, με θέμα "Οι νομικές βάσεις μιας δίκαιης και αλληλέγγυας διεθνούς τάξης" και η ανάγκη εκδημοκρατισμού του ΟΗΕ.

Την Ελληνική Ενωση Δημοκρατικών Νομικών - Τμήμα της ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησε ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτορας της Νομικής Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντίθεση της ελληνικής κοινής γνώμης και του νομικού κόσμου της χώρας στη ΝΑΤΟική επίθεση. Παρουσίασε επίσης το κείμενο της διακήρυξης των 20 δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκτιμά ως εγκληματικούς με βάση το Διεθνές Δίκαιο τους βομβαρδισμούς. Η πρωτοβουλία των Ελλήνων ανώτατων δικαστικών έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτιμήθηκε εξαιρετικά η πολιτική και επιστημονική της τεκμηρίωση. Με αποτροπιασμό επίσης οι παρευρισκόμενοι αντιπρόσωποι από 22 χώρες εκφράστηκαν για το βομβαρδισμό της πρεσβείας της ΛΔ Κίνας στο Βελιγράδι.

Καταδίκη της γαλλικής κυβέρνησης

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής οργάνωσης προοδευτικών νομικών "Δίκαιο - Αλληλεγγύη" και παλαίμαχος δικηγόρος και συγγραφέας, Ρολάν Βέιλ, τόνισε στην ομιλία του ότι το δικαίωμα στην ειρήνη είναι το υπέρτατο δικαίωμα του ανθρώπου και των λαών. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Αλλωστε, τόνισε ο Ρολάν Βέιλ, ο ΟΗΕ ιδρύθηκε ακριβώς για τη διαφύλαξη της ειρήνης, γεγονός που εκφράζεται κιόλας από το προοίμιο και από το άρθρο 1 του Καταστατικού του Χάρτη. Για τούτο το λόγο, είπε ο Γάλλος αντιπρόσωπος, ο Χάρτης αρχίζει ως εξής: "Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών αποφασισμένοι να σώσουμε τις ερχόμενες γενεές από τη μάστιγα που δύο φορές στα χρόνια μας έφερε στην ανθρωπότητα ανείπωτη θλίψη"... Ο Ρολάν Βέιλ υπογράμμισε ακόμη ότι δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών στρατηγικών. Καταδίκασε επιπλέον τη γαλλική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο βρώμικο πόλεμο.

Η Ενωση Ρουμάνων Νομικών

Στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ενωσης αντιπροσωπεύτηκε η Ενωση Ρουμάνων Νομικών, η οποία είναι το συνδικαλιστικό όργανο που περιλαμβάνει όλους τους δικηγόρους και δικαστές της Ρουμανίας. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ρουμάνων Νομικών και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γκαβρίλ Τσουσμπαγιάν, επισήμανε ότι η ΝΑΤΟική επίθεση έγινε κατά παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Πρόκειται, είπε, για επίθεση ενάντια σε ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και κάλεσε να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί γιατί δημιουργούν, εκτός των άλλων, και επικίνδυνο νομικό προηγούμενο.

Δυναμική αντίδραση από το Βιετνάμ

Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Ανόι και αντιπρόεδρος της Ενωσης Νομικών του Βιετνάμ, Βαν Ντατ, αναφέρθηκε στην απόφαση του συνδικαλιστικού του οργάνου, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι δικηγόροι, δικαστές και άλλοι νομικοί επιστήμονες της χώρας. Οι Βιετναμέζοι νομικοί καταδίκασαν με τον πιο ξεκάθαρο και δυναμικό τρόπο τη ΝΑΤΟική γκανγκστερική επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και ζήτησαν να παρθούν πρωτοβουλίες από τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών για να σταματήσει το έγκλημα, πολύ περισσότερο που αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Αντίθεση από πανεπιστημιακούς

Ο διεθνολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας, Φάμπιο Μαρτσέλι, τόνισε στην παρέμβασή του ότι πρόκειται για ένα παράνομο, εγκληματικό πόλεμο με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζήτησε να καταδικαστεί το ΝΑΤΟ, αλλά δευτερευόντως και το καθεστώς Μιλόσεβιτς και ο UCK. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Εσσεξ, Μπιλ Μπόουρινγκ.

Τη διαμαρτυρία τους για τους βομβαρδισμούς και την απαίτησή τους να σταματήσουν εξέφρασε με την ομιλία του ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ιαπώνων Νομικών για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Οσάμου Νικούρα.

Την υποταγή του ΟΗΕ στις ΗΠΑ καυτηρίασε στην ομιλία της η καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου στο Βέλγιο, Π. Πιερσόν - Μαρτί, αναφέροντας το παράδειγμα του πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ υπό το μανδύα του ΟΗΕ ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Αγκόλα.

Ξεχωριστή παρουσία

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν κατά τις εργασίες του Συμβουλίου της Διεθνούς Ενωσης Νομικών η παρουσία του εκπροσώπου της Ενωσης Αμερικανών Νομικών, συνταγματολόγου από την Αργεντινή, Μπέινους Σμούκλερ. Ο Μπ. Σμούκλερ αναφέρθηκε στην άμεση αντίδραση της Ενωσης Αμερικανών Νομικών, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση αντίθεσης στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ αμέσως μόλις ξεκίνησαν. Κάλεσε επίσης στη λήψη πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενεργοποίηση του νομικού κόσμου και της παγκόσμιας κοινής γνώμης ενάντια στο ΝΑΤΟ. Αντίστοιχη ήταν η θέση του εκπροσώπου των δημοκρατικών νομικών από το Πακιστάν, ο οποίος ζήτησε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λάδι στη φωτιά (2010-07-24 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το καθεστώς του προτεκτοράτου (2009-12-09 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ στο εδώλιο (2000-01-26 00:00:00.0)
Ημερίδα για τον πόλεμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα (1999-05-22 00:00:00.0)
"Δείχνουν" το εδώλιο για τον "πλανητάρχη" και τους συνεταίρους (1999-04-30 00:00:00.0)
Αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας (1999-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ