Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Κοέν κατηγορεί την Κίνα για "αντιαμερικανισμό"!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δε δίστασε χτες να κατηγορήσει την Κίνα (!)ότι... "εκμεταλλεύτηκε" το βομβαρδισμό της πρεσβείας της από το ΝΑΤΟ για να προκαλέσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού και να καλλιεργήσει ένα "κύμα εχθρότητας" κατά του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον!

"Υπάρχει μια διαφορά, μια διάκριση μεταξύ της νόμιμης αγανάκτησης και της υπολογισμένης εκμετάλλευσης και θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από το γεγονός αυτό", ισχυρίστηκε ο Κοέν στη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Οι Κινέζοι, των οποίων ο θυμός είναι δικαιολογημένος, "δε βλέπουν παρά μόνο ένα κομμάτι του προβλήματος", πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, υποστηρίζοντας πως το Πεκίνο δεν έχει παρά "ελλιπή πρόσβαση στα παγκοσμίως τεκταινόμενα... Δε βλέπει πως ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Μιλόσεβιτς διέταξε τις δυνάμεις του να προχωρήσουν σε μαζικές εκκαθαρίσεις... Δε βλέπει ότι αυτός προκάλεσε τη μαζική έξοδο πολλών χιλιάδων προσώπων..."!

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, αφού απέρριψε το αίτημα της Κίνας για άμεση παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Οπως είπε, "θα συνεχίσουμε την αεροπορική εκστρατεία ώσπου να εκπληρωθούν οι όροι του ΝΑΤΟ και αυτό και μόνον αυτό θα προκαλέσει τη διακοπή των βομβαρδισμών".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ΝΑΤΟικών χωρών του ΝΑΤΟ προέβαιναν σε παρόμοιες δηλώσεις...

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ,απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας παρά την ανακοίνωση του Βελιγραδίου για την αποχώρηση ορισμένων δυνάμεών του από το Κοσσυφοπέδιο. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Σάρπινγκ τόνισε ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός από το ΝΑΤΟ "θα έδινε στον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την ευκαιρία να ενισχύσει εκ νέου τις δυνάμεις του και να υπονομεύσει την αυξανόμενη εσωτερική αντίδραση στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε να ανοίξουν οι προοπτικές για την ένταξη των γειτονικών στη Σερβία κρατών αλλά και "μιας δημοκρατικής Σερβίας" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Ντι Τσάιτ".

Αισθητά διαφοροποιημένες δηλώσεις έκανε μόνον ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Πιερ Σεβενεμάν,που σημείωσε χτες πως "είναι δυνατόν να διακοπούν οι βομβαρδισμοί" του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας εάν "οι δυνάμεις των Σέρβων αρχίσουν να αποχωρούν" από το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου, ο Σεβενεμάν είπε: "Θεωρώ πως από τη στιγμή που οι σερβικές δυνάμεις αρχίσουν την αποχώρησή τους, και όντως τούτο μπορεί να αποδειχθεί, θα είναι δυνατή μία διακοπή των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας". Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως κάτι τέτοιο "θα οδηγούσε προς τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, γιατί μόνον μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού οφείλει να βρει τη λύση του το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ