Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παράταση για τον "Οίκο της Ανατολής"
  • Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν Ισραηλινοί ειρηνιστές και πέτυχαν την αναβολή της εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης εκκένωσης
  • Τα πυρά αντιπολίτευσης αλλά και "συμμάχων" συγκεντρώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που "χάνει έδαφος" στις δημοσκοπήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Παράταση μιας βδομάδας στην υλοποίηση της οποιασδήποτε κυβερνητικής εντολής σχετικής με τον "Οίκο της Ανατολής" έδωσε, χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στο οποίο προσέφυγαν Ισραηλινοί ειρηνιστές προκειμένου να εμποδίσουν την εκκένωση των τριών γραφείων της ΟΑΠ στην Ιερή Πόλη. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός Τύπος, η αντιπολίτευση, η Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και πολλοί, μέχρι πρότινος, στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έστρεφαν τα πυρά τους κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για κινήσεις απερισκεψίας και απελπισίας ενόψει της ολοένα και δυσκολότερης προεκλογικής του μάχης απέναντι στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Εχούντ Μπάρακ.

Εννιά κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, μέλη οργανώσεων ειρήνης, κατέθεσαν, χθες νωρίς το πρωί, προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για εκκένωση των γραφείων της ΟΑΠ - "Οίκος της Ανατολής" - με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο προεκλογικό τέχνασμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η προσφυγή των Ισραηλινών ειρηνιστών έγινε αποδεκτή από το δικαστή Ντάλια Ντόρνερ, ο οποίος ζήτησε τόσο από την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και από τους Παλαιστινίους αξιωματούχους να εξηγήσουν, μέχρι την 18η Μάη, για ποιο λόγο δεν κατάφεραν να πετύχουν συμβιβασμό στο θέμα των γραφείων της ΟΑΠ και κατέληξαν σε ανοιχτή σύγκρουση. Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εκκενώσει τον "Οίκο της Ανατολής" με τη βία, όπως είχε απειλήσει ο Νετανιάχου. Η έφεση δεν έγινε από τους Παλαιστινίους εκπροσώπους, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε την αποδοχή της κυριαρχίας του Ισραήλ στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ μέσω της αναγνώρισης των αποφάσεών του για το καθεστώς της.

Η εξέλιξη αυτή απομάκρυνε, όπως υποστήριζαν πολιτικοί αναλυτές, τουλάχιστον προς στιγμήν, το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ενώ ταυτόχρονα όξυνε την κριτική που δέχεται, τις τελευταίες μέρες, από αντιπάλους αλλά και "συμμάχους" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, εκπρόσωπος του "Οίκου της Ανατολής", εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση υπογραμμίζοντας ότι "αποφεύχθηκε ένα αιματοκύλισμα". Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η ισραηλινή αντιπολίτευση ενώ δεν έλειψαν και τα συμμαχικά "μαχαιρώματα" προς τον Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να απέχει ολοένα και περισσότερο από τον Εχούντ Μπάρακ, που εμφανίζεται πρώτος (και με διαφορά) στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Αβιγκντόρ Καχαλανί, που ανέλαβε και την εφαρμογή της απόφασης εκκένωσης, φέρεται να λογομάχησε έντονα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του, ενώ δεν έκρυβε, χθες, την ανακούφισή του για τις εξελίξεις. Ο ακροδεξιός δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ, μέλος του "Λικούντ" και ένας από τους πρώτους που τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του "Οίκου της Ανατολής", τόνιζε, χθες, ότι είχε εισηγηθεί στον Νετανιάχου να μη δώσει εντολή εκκένωσης πριν από τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "απερίσκεπτη". Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" φιλοξενούσε εκτενή άρθρα, που κατηγορούσαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για "προεκλογική απελπισία" που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Ιερουσαλήμ και τις, ήδη, εύθραυστες σχέσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ