Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τις ... οδηγίες της Διακομματικής

Το θέμα της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτικών κομμάτων από τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές, καθώς και την ανάγκη να μπει μίνιμουμ χρονικό πλαφόν στην πολιτική διαφήμιση των κομμάτων, έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης Μάκης Κοψίδης και Παύλος Αλέπης, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ συζήτησε χτες την εισήγηση της επιτροπής για την οδηγία που θα εκδώσει το ΕΣΡ προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για τον τρόπο κάλυψης της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών. Η οδηγία, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας, θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διακομματικής Επιτροπής. O Παύλος Σούρλας ισχυρίστηκε ότι υπήρξε συμφωνία όλων των μελών του ΕΣΡ για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην οδηγία, διευκρινίζοντας από την άλλη πλευρά ότι ορισμένοι "διατήρησαν τις επιφυλάξεις για ορισμένα σημεία". Τα σημεία αυτά όμως, που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, είναι καθοριστικά για τη διασφάλιση της ίσης και όχι αναλογικής μεταχείρισης όλων των πολιτικών κομμάτων. Το πνεύμα των αποφάσεων της Διακομματικής δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και κατά συνέπεια και η οδηγία του ΕΣΡ δεν κατοχυρώνει τη χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή όλων των κομμάτων. Δε νομιμοποιείται το ΕΣΡ, όπως διευκρίνισε ο Παύλος Σούρλας να προχωρήσει πέρα από τις αποφάσεις της Διακομματικής και δεν μπορεί να κάνει "αριθμητικούς προσδιορισμούς".

Η οδηγία, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, στηρίζεται στην οδηγία που είχε εκδοθεί και για τις δημοτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ σημείωσε ότι σύμφωνα με την οδηγία που θα εκδοθεί δε θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί πολιτικών κομμάτων και στα πάνελ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στα δελτία ειδήσεων, υπογραμμίζοντας ότι δε θα πρέπει να γίνονται "καταχρήσεις" και "προνομιακές παρουσιάσεις με πρόφαση την επικαιρότητα", κάτι που έχει ως συνέπεια όχι την ισότιμη προβολή, αλλά την προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του ΕΣΡ ήταν και η "Multichoice", η εταιρία που είναι υποψήφια για άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης. Στο ΕΣΡ είχαν κληθεί εκπρόσωποί της, προκειμένου να διευκρινίσουν ζητήματα που αφορούσαν θέματα διαφάνειας και πληρότητας του προγράμματος. Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν ο αποκωδικοποιητής, ο ανταγωνισμός και η βιωσιμότητα της εταιρίας. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό το θέμα που τέθηκε ήταν η συμμετοχή στην εταιρία του "Τηλέτυπου", ενώ για τον αποκωδικοποιητή υπήρξε δέσμευση ουσιαστικά για ενιαίο αποκωδικοποιητή. Οι εκπρόσωποι της "Multichoice" δεν απέκλεισαν επίσης το ενδεχόμενο στο μέλλον συμμετοχής στην εταιρία και άλλων εταίρων, όπως του ΑΝΤΕΝΝΑ. Στο θέμα της διαφάνειας, το ΕΣΡ έθεσε ζήτημα βιωσιμότητας και "πηγών" δανείων, από τη στιγμή που όπως προβλέπεται τα πέντε πρώτα χρόνια η εταιρία δε θα είναι κερδοφόρα. Τα "δάνεια" θα είναι "διαπλεκόμενα", αφού στην εταιρία μετέχουν όμιλοι επιχειρηματιών. Το ΕΣΡ για την αδειοδότηση της "Multichoice" θα γνωμοδοτήσει στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ