Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου"

Τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, επισημαίνει ο Γ. Ποντικός, στέλεχος της ΕΣΑΚ - Τραπεζών

Για "ψευτοτριανταπεντάωρο" κάνει λόγο ο Γ. Ποντικός, γραμματέας της ΕΣΑΚ - Τραπεζών, που, όπως τονίζει, "ανοίγει πια η πόρτα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στις τράπεζες". Ο συνδικαλιστής επισημαίνει ότι η παραβίαση του ωραρίου θα συνεχιστεί με πιο έντονους ρυθμούς και σημειώνει:"Θα είναι αδύνατος κάθε έλεγχος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποδυναμωθεί πλήρως. Εκτός αυτού, αν σήμερα είναι δύσκολο να ελεγχθούν παραβιάσεις ωραρίου, φανταστείτε τι θα γίνει μετά".

Η συμφωνία αυτή - όπως υπογραμμίζει - εντάσσεται στη λογική της μείωσης του κόστους εργασίας, για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ΟΝΕ. Συνεχίζοντας σημειώνει: "Οι μόνοι που θα εξυπηρετηθούν θα είναι οι ακριβοί πελάτες και οι παίκτες του Χρηματιστηρίου και ίσως δεν είναι άσχετη αυτή η εξέλιξη με την προσπάθεια επιμήκυνσης του χρόνου λειτουργίας του Χρηματιστηρίου".

"Υλοποιείται - τονίζει - μια ακόμα επιδίωξη του κεφαλαίου, με τη σύμπραξη και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, η οποία επειδή δέχεται ήδη μηνύματα δυσαρέσκειας από τους εργαζόμενους, προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη λέξη "πιλοτική εφαρμογή". Ομως, δεν ξεγελά κανένα. Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν".

Ευθύνες επιρρίπτει και στις άλλες παρατάξεις (ΔΑΚΕ και παράταξη του ΣΥΝ), που μπορεί να μην ψήφισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά - όπως σημειώνει - "έστρωναν το δρόμο για τέτοιες εξελίξεις. Ψήφισαν στο συνέδριο ομόφωνα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων. Από εκείνο το συνέδριο, η ΕΣΑΚ αποχώρησε. Κλείνανε τα αυτιά όταν προειδοποιούσαμε. Και το είχαμε κάνει απ' όταν προχώρησε η απελευθέρωση στο εμπόριο".

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους "να εκφράσουν την αντίθεσή τους μέσα από γενικές συνελεύσεις, υπομνήματα προς την ΟΤΟΕ, με ανυπακοή στο νέο ωράριο", τονίζει, όμως, πως: "Δε φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να στείλουμε μια ώρα νωρίτερα στα σπίτια τους τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Να φτιαχτεί ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο. Να ενταχθούμε στις γραμμές του ΠΑΜΕ, που αποτελεί την ελπίδα ενάντια στην υποταγή και το συμβιβασμό".

Ενόψει των ευρωεκλογών, καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους "να καταδικάσουν την κυβέρνηση για την αντεργατική της πολιτική, αλλά και για τη συμμετοχή της στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, να καταδικάσουν και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική και να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ".

Βάσω ΝΙΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων (2003-05-18 00:00:00.0)
Παράταση αργιών ή αγώνας; (2002-05-08 00:00:00.0)
Δίωξη εργαζόμενης μετά την απεργία (2000-12-13 00:00:00.0)
Προκλητική παρέμβαση της εργοδοσίας (2000-06-02 00:00:00.0)
Αντίσταση στην ανατροπή του ωραρίου (2000-01-27 00:00:00.0)
Πάλη για το ωράριο (1999-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ