Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2000
Νέα άγρια λιτότητα στις κοινωνικές δαπάνες

Κοινοποιήθηκε χτες στις αρμόδιες υπηρεσίες, η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία τίθεται πλαφόν 2% στο ποσοστό αύξησης των κρατικών δαπανών

Προϋπολογισμό νέας άγριας λιτότητας στις κοινωνικές δαπάνες, ετοιμάζει και για το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,οι καταναλωτικές δαπάνες του νέου προϋπολογισμού, δεν μπορούν να υπερβούν κατά μέσο όρο το 2%.Για να στηρίξει μάλιστα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη νέα πολιτική σύνθλιψης των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, προωθεί νέους μηχανισμούς εποπτείας, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο έντονος αυταρχισμός. Στα πλαίσια αυτά καθορίζεται εκ των προτέρων το ύψος των συνολικών πρωτογενών δαπανών (πρωτογενείς θεωρούνται όλες οι δαπάνες εκτός των τόκων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους) και ανώτερο όριο πιστώσεων για τις λεγόμενες ελαστικές δαπάνες (περιλαμβάνονται και οι δαπάνες Υγείας -Πρόνοιας - Παιδείας).

Η νέα άγρια λιτότητα δικαιολογείται στο όνομα της οικονομικής στρατηγικής της χώρας (;) αλλά και από τις αναγκαιότητες που απορρέουν από το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο προβλέπει ότι, μεσοπρόθεσμα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός. Η δημιουργία ελλειμμάτων είναι απαγορευτική. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος - είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές - προανήγγειλε ότι όλες οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Από την πλευρά του, χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τις "αγορές", για την άγρια δημοσιονομική πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν.

Εξειδικεύοντας με τη νέα εγκύκλιο τους νέους μηχανισμούς συμπίεσης των κοινωνικών δαπανών, η κυβέρνηση θέτει τις γενικές αρχές κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2000, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Καθορίζεται εκ των προτέρων το ύψος των συνολικών πρωτογενών δαπανών (όλων των δαπανών πλην των τόκων), διακρίνοντας τις δαπάνες αυτές σε ελαστικές και μη ελαστικές.Στις τελευταίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες για μισθούς - συντάξεις, οι επιχορηγήσεις για αποδοχές φορέων με περιορισμένα ίδια έσοδα, οι αποδοχές προς τρίτους κλπ. Δαπάνες οι οποίες ούτως η άλλως έχουν περικοπεί αγρίως τα τελευταία χρόνια. Οι άλλες, οι χαρακτηριζόμενες και σαν ελαστικές, μπορούν να αυξηθούν κατά μέσω όρο μόνο κατά 2%. Ρητά αναφέρεται ότι στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία - πρόνοια καθώς και την άμυνα. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα προηγούμενα χρόνια, σε φραστικό επίπεδο τουλάχιστον, οι δαπάνες των τριών αυτών υπουργείων εξαιρούνταν από το γενικότερο πνεύμα λιτότητας, το γεγονός αυτό δείχνει και τις γενικότερες προθέσεις της κυβέρνησης Σημίτη.
  • Το αποθεματικό καταργείται. Κυνικά στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι προχωρούν στην κατάργησή του, επειδή είχε δημιουργηθεί η εντύπωση της δυνατότητας χρηματοδότησης δαπανών καθ' υπέρβαση... Αντί του αποθεματικού, θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό ένα μικρό ποσό για την κάλυψη δαπανών που οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα εθνικής σημασίας (;) και σε φυσικές καταστροφές.
  • Πολύ μεγάλα ερωτηματικά δημιουργούνται από την αναφορά που γίνεται για τις αποδοχές του προσωπικού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Οπως επισημαίνεται, ο προϋπολογισμός θα καλύψει δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού που έχει μεταταγεί στις ΝΑ, ενώ δε θα συμπεριληφθούν οι αποδοχές υπαλλήλων των πρώην Νομαρχιακών Ταμείων και άλλων περιπτώσεων, η μισθοδοσία των οποίων θα πρέπει να καλυφθεί από τα ειδικά έσοδα της ΝΑ. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, ο διαχωρισμός αυτός εντάσσεται στην πολιτική της πλήρους απόσχισης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τις πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ