Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις

Εννέα επιχειρήσεις οι οποίες εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις από προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, έπεσαν στο "δόκανο" των ελεγκτικών συνεργείων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, η περιφερειακή διεύθυνση ΣΔΟΕ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, διαπίστωσε ότι επιχειρήσεις με διάφορες μεθόδους επιδοτήθηκαν με χρηματικά ποσά της τάξης του ενός δισ. δρχ. χωρίς ουσιαστικά να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ή νέες παραγωγικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι για να υπαχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας, πρέπει να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθωτοί για να τύχουν επιδότησης πρέπει κατά το τελευταίο 6άμηνο πριν την αίτηση, να μην έχουν απασχοληθεί σε επιχείρηση που συμμετείχε ο ίδιος εργοδότης ή συγγενής του α βαθμού.
  • Η αιτούσα επιχείρηση να μη λειτουργεί στον ίδιο χώρο που λειτουργούσε επιχείρηση στην οποία εργάζονταν οι μισθωτοί κατά το τελευταίο 6άμηνο πριν την αίτηση.
  • Να μη χρησιμοποιείται μηχανολογικός εξοπλισμός άλλων επιχειρήσεων.

Από τους ελέγχους προέκυψε ότι με μοναδικό σκοπό τη λήψη των επιδοτήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, πολλοί επιχειρηματίες δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις των ιδίων συμφερόντων με τις παλιές που λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο με το ίδιο επιχειρηματικό σχήμα, ώστε φαινομενικά να καλύπτουν τα κριτήρια της επιδότησης σύμφωνα με την απόφαση 33126/97 του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 9 επιχειρήσεις οι οποίες με τις παραπάνω μεθοδεύσεις εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις της τάξης των 1.067.126.632 δραχμών.Οι εκθέσεις ελέγχου των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ υποβλήθηκαν στους φορείς που διαχειρίζονται τα προγράμματα για την ανάκτηση των καταβληθέντων χρηματικών ποσών καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή για την τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης για απάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ